Mitä teen, jos epäilen kissalla pissaongelmia?

Kissan pissaongelmien oireisiin olennaisesti kuuluu hutipissailu. Se saattaa olla ainoa oire tai yksi oireista – aina, kun kissa hutipissailee useamman kerran laatikon ohi, vie se eläinlääkäriin.

Hutipissailun lisäksi kissa voi juoda enemmän, käydä laatikolla enemmän, maukua laatikolla ja kaapia hiekkaa pidempään (esimerkiksi kymmeniä minuutteja hakien sopivaa paikkaa), muutttua ärtyneemmäksi muita kissoja ja ihmistä kohtaan ja olla apaattinen.

Jos kissallasi on näistä oireista yksi tai useampia, vie se heti lääkäriin. Virtsatulehdus on kissalle erittäin kivulias tila, ja jos sivutuotteena se on saanut kiteitä tai tulehduksen on aiheuttanut kiteet, tilanne on vakavampi (kollille jopa hengenvaarallinen virtsaputken tukkeutumisen uhan vuoksi). Lääkäriaika on yleensä hyvä saada samalle päivälle kun oireita alkaa tulla. Jos olet ikinä sairastanut itse virtsaputkentulehduksen, tiedät kyllä miksi!

Lääkärissä oireilevalta kissalta tulisi ottaa ainakin virtsanäyte, josta tutkitaan bakteeriviljely sekä pH, ominaispaino ja struviittikiteet. Näillä päästään kattavaan diagnoosiin ja määritetään kissan hoidon tarve. On eläinlääkäreitä, jotka tunnustelevat kissan rakon ja toteavat, ettei ole syytä huoleen, ja on olemassa lääkäreitä jotka katsovat tulehdusarvot verinäytteestä ja määrittävät hoidon sillä perusteella. Kumpikaan näistä yleensä ei johda oikeaan diagnoosiin, joten on hyvin tärkeää, että virtsanäyte tutkitaan ja sen perusteella määrätään hoito.

Postauksia pissaongelmien hoidosta:
Tutkimusten hinnat
Mitä pissakissa syö
Miten kissalta otetaan pissanäyte
Miten pissapaikat pestään hajuttomiksi
Pissantorjunta-aseet