Ajattelin tänään

Eläinsuojelua rapakon takana – the Cat Daddy (Jackson Galaxy)

Arkojen kissojen kanssa toimimiseen ei ole mitään yleispäteviä ohjeita, vaan jokainen kissa on yksilö. Tästä huolimatta kaipasin tukea, nyt kun on enemmän ja enemmän tavannut näitä tapauksia, joita ei ole pentuna sosiaalistettu tai jotka ovat saaneet ihmisistä traumoja. Olen siis lukenut erilaisia ”kissan mieleen” -kirjoja jo parikin, siinä toivossa että niistä löytyisi jotain hyväksikäytettävää.

PrimaCatin parin viikon takaisesta Facebook-päivityksestä löysin linkin Jackson Galaxyn videolle. En ollut kauhean vakuuttunut vielä tästä, mutta kiinnosti tietää enemmän – ehkä ohjelman nimi ”My Cat From Hell” oli niin liioiteltu, että se veti puoleensa. Ensimmäisen kauden jaksoja löytyi Youtubesta.

Yllätyksekseni herra Galaxyllä oli jalat tiukasti maassa ja hän tuntui oikeasti jopa tietävän, miten kissat toimivat. Ohjelma oli tehty skandaalihakuiseen jenkkityyliin ja siis aika helppo pistää pyörimään taustalle, kun tekee itse muita asioita – siinä on siis toistoa melko paljon. Parhaiten minut kuitenkin vakuutti jakso (yllättäen), jossa ratkottiin pissakissan ongelmia. Tällä hetkellä olen sarjassa neloskauden jaksoissa ja viime viikolla päädyin tilaamaan Amazonista Jacksonin kirjan the Cat Daddy.

The Cat Daddy

Kirja on hyvin paljon rankempi, kuin mitä tv-sarja missään vaiheessa. Se valottaa enemmän Jacksonin taustoja shelter-workerina ja hyvin kuvaa myös sitä miten Amerikassa ratkotaan pet overpopulation -ongelmaa. Ensimmäiset luvut eivät saaneet minua kyyneliin, vaan ennemminkin pahoinvoivaksi. Kunnioitan niitä työntekijöitä, jotka joutuvat tekemään tuota päivittäin vuosia peräjälkeen, vain sen vuoksi, että he rakastavat eläimiä ja tilanne on niin kärjistynyt. En pystyisi ikinä samaan.

Rankan alun jälkeen onneksi kirjasta löytyy myös paljon vinkkejä ja keinoja kissojen kanssa toimimiseen, mutta varsinainen opaskirja se ei missään nimessä ole. Mutta se on todellakin kirja, joka avaa silmät, jos ne on pistänyt kiinni – vahingossa tai tahallisesti.

Jos jotain, tämä kirja sai minut enemmän innostumaan eläinsuojelusta Suomessa. Vaikka asiat eivät ole täälläkään hyvin, ovat ne ainakin paremmin kuin Amerikassa. Enkä halua, että meillä mennään ikinä siihen suuntaan, että kodittomia, terveitä eläimiä joudutaan massalopettamaan tarhoilla. Eläinsuojelutyö on monesti taistelua tuulimyllyjä vastaan, mutta perimmiltään se on nykyisten asenteiden muokkaamista. Eläinten pelastaminen ja uudelleenkotiuttaminen on tärkeä osa sitä työtä, mutta tärkein on ehdottomasti nuorisotyö, jossa nuorille opetetaan eläintenpitoa ja mitä vastuuntunnottomuudesta seuraa, niin, että tulevaisuudessa työnsarka varsinaisen eläinsuojelun parisaa on toivottavasti pienempi.

Rankan kirjasta tekee myös Galaxyn henkilökohtaisen elämän ongelmien puiminen. Hän myöntää avoimesti olleensa – ja olevansa – addikti, joka tulee kyllä hyvin ilmi koko kirjan ajan. Toisaalta taas, taustatarina on avainasemassa, kun hän kertoo, miten on itseasiassa oppinut kommunikoimaan – lähes sattumalta – kissojen kanssa, ja ymmärtämään niiden mielenliikkeitä ja ongelmakäyttäytymistä.

Galaxy kirjoittaa hyvin ironiseen tyyliin ja teksti on mielenkiintoista luettavaa. Englanti on aika selkeää, joskin välillä hän käyttää sanoja jotka olivat minullekin tuntemattomia. Oli kuitenkin helpoimmasta päästä englanninkielisiä kirjoja, joita olen lukenut. Suosittelen kirjaa kaikille kissan käyttäytymisestä kiinnostuneille!

Kirjan löytää Amazonista (myös Kindle-versiona). 

0
Tags:

One comment

  1. Mä olen paljonkin seurannut my cat fm hell- sarjaa ja tilailen FB:ssä Jackson galaxyn päivityksiä itselleni. Ja oonpa jokusen vinkinkin napannut omaan käyttöön. Vielä kun Jacksonin saisi tilattua meille vähän korjaamaan ton meidän laihan sisustajan vimmaa 😉

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.