EläinsuojeluKissojen terveyshuolto

Microsporum canis ja trichophyton mentagrophytes — apua, se on sieni!

Sieni. Se kuulostaa niin kovin viattomalta, eikö? Valitettavasti eläinten sairastamat ja levittämät sienitaudit eivät ole kovin viattomia, helppoja tai myöskään stressittömiä hoitaa, ja useat omistajat ovat vaipuneet epätoivoon kuullessaan, että kissalla on todettu sieni.

Kun PESUlle iski sieni ensimmäistä kertaa, muistan tietyn synkän upottavan fiiliksen vallanneen. Niin iso homma, ja pääseekö siitä sitten edes eroon? Kunnollisia ohjeita oli vaikea löytää suomeksi. Siksi kirjoitan ne nyt tähän. Niistä saa olla eri mieltä, mutta näillä me olemme onnistuneet nyt useamman kerran. Onneksi meidän edellinen säikähdys jäi vain säikähdykseksi, mutta valitettavasti yhdistyksellä olemme tähänkin vaivaan törmänneet jo useaan otteeseen.

Sieni on sinänsä vaaraton. Se on ikävä eläimelle ja tarttuu myös ihmiseen, ja vaikea häätää, mutta se ei ole hengenvaarallinen. Se kannattaa muistaa, jos saat kissoillesi tämän diagnoosin: kenenkään henki ei ole vaarassa! Sieni on nk. itsestäänrajoittuva tauti, mutta vaikka se muuttuisi lopulta oireettomaksi kissassa, niin kissa yhä levittää sitä ympäristöönsä ja vaarantaa myös muut kissat. Kaikki kissat eivät muutu oireettomiksi.

Englanninkielisestä nimestään (ringworm) huolimatta sieni ei ole matotartunta, vaan nimenomaan itiötartunta.

Sienen toteaminen

Usein se alkaa tosi pienestä. Viaton pyöreä, karvaton läiskä kissan naamassa tai korvassa, joka alkaa kutiamaan, eikä edes välttämättä aluksi kutia. Sientä ei näe paljaalla silmällä, mutta se katkoo kissan karvoja, josta tunnistettava pyöreähkö ulkomuoto sen sitten paljastaa. Kaikki pyöreät karvattomat läntit eivät kuitenkaan ole sientä, mutta varsinkin jos alue on selkeärajainen ja punertaa reunoilta, ota näyte kiireenvilkkaa.

Tässä kuvassa trichophyton mentagrophytes oireilee pyöreällä, hilseilevällä laikulla korvanpäässä.
Tässä kuvassa trichophyton mentagrophytes oireilee pyöreällä, hilseilevällä laikulla korvanpäässä.

Sientä, jotka aiheuttavat tällaisia oireita, on useampaa eri lajia: yleisimmät ovat microsporum canis ja trichophyton mentagrophytes. Näistä yleisempi on ensiksi mainittu.

Sieni on ehkäpä paremmin tunnettu rotukissapuolella, koska kissoja tuodaan paljon ulkomailta Suomeen jalostustarkoituksessa, mutta valitettavasti sitä voidaan tavata myös ihan Suomen rajojen sisällä lähtökohtaisesti suomalaisilla kissoilla, joilla ei ole minkäänlaista kontaktia ulkomailta tuotuihin kissoihin. Mitä lauhemmat talvet ovat tulevaisuudessa, sitä todennäköisemmin sienestä tulee pysyvä riesa myös meille. Siksi on tärkeää opetella tunnistamaan se ennen kuin se leviää laajalle alueelle.

Diagnosointia voi helpottaa nk. mustavalolampulla. Sillä saa nopean varmistuksen, mikäli kissan turkki alkaa kimallella mustavalolampun alla, mutta tarvitsee muistaa, että kaikki sienilajit eivät valaistu! Sillä ei voi siis poissulkea sieni-infektiota oireiden yllättäessä, mutta sillä voi saada nopean positiivisen tuloksen.

Näytteen kissasta voi ottaa eläinlääkärissä tai kotona. Jos viet kissan eläinlääkäriin, kerro aikaa varatessasi sieniepäilystä, sillä sieni tarttuu itiöistä hyvin herkästi, ja klinikka todennäköisesti haluaa tehdä lisätoimenpiteitä ettei se tarttuisi klinikalta eteenpäin. Karvatonta kohtaa ja kissaa harjataan puhtaalla uudella hammasharjalla noin 5 minuuttia huolellisesti, jonka jälkeen harja laitetaan kirjekuoreen ja kirjekuori Minigrip-pussiin. Näytteen voi lähettää esimerkiksi Movetiin (josta voit tilata näytteenottopaketin kotiin suoraan harjoineen). Sieninäytteet testataan dermatofyyttiviljelyllä, joka antaa positiivisen tai negatiivisen tuloksen ja lajitunnistuksen noin 21 vuorokaudessa. Joissain laboratorioissa on saatavilla myös PCR-testi, josta positiivisen vastauksen saa nopeasti.

Näyte ei saa jäätyä tai olla liian kuumassa matkalla, joten paketti kannattaa jättää suoraan Postiin tai juuri ennen tyhjennysaikaa postilaatikkoon. Muutoin näyte voi pilaantua matkalla.

Eläinlääkärissä tarvitsee kuitenkin käydä toteamassa sieni, otit näytteen kotona tai et, jotta eläin/eläimet saavat siihen lääkityksen. Voit kuitenkin ottaa näytteen ensin kotona ja varata eläinlääkäriajan heti, kun olet saanut tuloksen. Akuuteissa tilanteissa ole aina heti yhteydessä eläinlääkäriin.

Sieni usein oireilee nimenomaan pienillä pennuilla, mutta leviää tehokkaasti myös aikuisiin. Jos kissalla on huono immuniteetti esimerkiksi FIV:n tai muun sairauden vuoksi, se todennäköisesti näyttää oireita herkemmin. Kaikki kissat eivät oirehdi, vaikka eläisivät ympäristössä, jossa on sientä. Kissa voi kehittää sienelle vastustuskyvyn, mutta se levittää itiöitä turkissaan muualle, joten on tähdellistä, että jokainen altistunut kissa hoidetaan.

Sieni leviää itiöissä

Jokainen meistä on varmasti nähnyt keväisin siitepölyä auton konepellillä. Samalla tavalla myös sieni lisääntyy. Itiöt sairastuttavat kissan, ja karvat alkaa katkeilla, kissan iho kutiaa ja hilseilee. Itiöitä on kissan turkissa, mutta myös kaikkialla ympäristössä, vaikka me emme niitä paljaalla silmällä näekään.

Siksi se on niin vaikea häätää pois. Itiöitä on kaikilla pinnoilla, joihin kissa on koskenut, ja jos turkki on pölissyt, myös ympäristössä seinillä ja jopa katossa. Tässä vaiheessa desinfiointihomman laajuus usein alkaa tulla kokonaisuudessaan ilmi. Kyllä, koko omaisuus on desinfioitava niin, että itiöt saadaan hävitettyä ympäristöstä.

Jos kissa on ollut vapaasti ulkoileva, niin se ei ole sitä enää: pihalta itiöitä on lähes mahdoton poistaa, mikäli emme saa kunnon paukkupakkasia, eli kissa ulkoillessaan tuo itiöt joka kerta takaisin sisälle ja ongelma jatkuu. Itiöiden hävittäminen kontrolloidusta ympäristöstä on lastenleikkiä siihen nähden, että se pitäisi hävittää naapurustosta ulkoa. Ja jokainen ympäristössä selvinnyt itiö voi tartuttaa naapurin lapsen, perheen, muut ulkoilevat eläimet kuten kissat ja koirat — puhumattakaan luonnoneläimistä.

On täysin ymmärrettävää tässä vaiheessa heittää hanskat hetkellisesti tiskiin. Urakka on valtava!

Valitettavasti se ei rajoitu vain ympäristöstä itiöiden poistamiseen, vaan myös kissaa itseään täytyy pestä ja pesulla hävittää itiöitä turkista. Pesu tehdään usein Malaceb-shampoolla, joka on reseptivalmiste. Malaceb tappaa turkissa olevat itiöt ja jokainen pesu poistaa niitä kissan turkista.

Miten sitten häätö toteutetaan?

Sienen häätö on monitahoinen prosessi, joka toistuu viikottain 4-5 viikon ajan. Pelkästä Virkonin suihkimisesta ei ole mitään hyötyä, vaan ympäristön desinfiointi kannattaa suunnitella huolella ja eläinten pesu ajoittaa oikeaan aikaan, jotta päästään helpoiten sienestä eroon. Tekemällä alusta asti huolellisesti todennäköisesti lyhennät kokonaisaikaa. Suosittelen ottamaan myös lepotaukoja hyvällä omalla tunnolla, sillä väsyneenä sinusta ei ole hyötyä.

1. Aloita siivoaminen tyhjäämällä yksi huone, johon menee ainoastaan desinfioitua tavaraa: ”puhdastila”

Pese ja desinfioi kaikki tämän huoneen pinnat. Jos saatavilla ei ole kokonaista huonetta, myös häkkivarasto käy. Tärkeää on kuitenkin se, että tämä yksi huone tai tila on täysin puhdas itiöistä, ja sinne voi viedä tavaraa säilöön desinfioinnin ajaksi. Älä päästä eläimiä tähän huoneeseen, ja käytä itse tilassa esim. crockseja tai kenkäsuojia, kun viet sinne tavaraa.

2. Desinfioi irtotavara ja vie ne säilytykseen puhdastilaan

Jotta kokonaisuudessaan desinfiointiurakka helpottuu, desinfioi tarpeeton irtotavara pois näkösältä ja vie ne edellisessä kohdassa desinfioituun tilaan. Myös puhtaat pyykit voi viedä tänne kuivumaan, jolloin niitä ei tarvitse enää pestä uudelleen.

3. Poista matot, verhot, koristetyynyt, viltit ja kissanlelut

Sieni kuolee noin 60 asteessa. Poista verhot (keräävät hyvin itiöitä) ja pese ne odottamaan häädön jälkeistä aikaa. Vie ne säilytykseen puhdastilaan.

Poista matot lattiasta. Jos sinulla ei ole höyrypesuria tai mahdollisuutta vuokrata sellaista, matot voi myös pakastaa. Esim. noin -10 asteen pakkanen tehoaa sieneen. Pidä matot pihalla pitkään ollaksesi varma, että itiöt ovat kuolleet.

Koristetyynyt, viltit ja kissanlelut voit pakastaa vaikka arkkupakastimessa muovipussiin käärittynä. Pidä niitä myös pitkään pakkasessa, vähintään useampi päivä.

4. Jos mahdollista, rajaa eläinten tilaa

Helpottaaksesi desinfiointiurakkaa eläinten tilaa kannattaa rajata pienempään alueeseen, esim. omaan huoneeseen. Oireettomien eläinten eristäminen tilanteessa, jossa eristystä ei ole aiemmin harjoitettu, ei ole tarpeen. Oireeton voi kantaa itiöitä turkissaan ja se tarvitsee siitä huolimatta hoitaa. Jos olet pitänyt kissat eristyksissä aiemmin, eikä niillä ole ollut kontaktia toisiinsa, on täysin mahdollista että sienitartunta ei ole päässyt leviämään — tällöin testaa jokainen kissa erikseen ennen hoidon aloittamista, ja noudata erityistä huolellisuutta eristystilaan mennessäsi ja sieltä poistuessasi.

5. Viikottaiset eläinten pesut ja tilan desinfiointi

Ota kalenteristasi sellainen päivä jokaiselta viikolta, kun saat apukäsiä paikalle, noin viikon välein, 4-5 viikon ajan. Tänä ajankohtana eläimet kopitetaan, tila desinfioidaan ja jokainen altistunut eläin pestään Malaceb-shampoolla. Eläimet kopitetaan pois tilasta siksi, että ne eivät pääse tuomaan itiöitä juuri puhdistettuun tilaan. Kun eläimet ovat pesty ja kuivattu, pese myös kuljetuskopat ja pesutila!

Itiöiden häätöön ympäristöstä tehoaa 1 % Virkon-liuos. Virkon-tabletteja tai jauhetta saa esim. Puuilosta. Ympäristön puhdistuksessa voi käyttää myös höyrypesuria.

Vain puhtaan pinnan voi desinfioida, joten pidä huolta siitä, että pinnat ovat puhtaita ennen desinfiointiurakkaa. Imuroi asunto ensin. Huomaathan, että imuri joudutaan pesujen välillä myös desinfioimaan (itiöt jäävät imuriin) joten kaikkein paras imuri tähän on pölypussiton laite. Vaihtoehtoisesti bongaa roskalavalta hävitettävä imuri!

Eläimet pestään Malaceb-shampoolla aina desinfioinnin yhteydessä. Eläimet voi pestä myös esim. 2 kertaa viikossa, jos kokee että tähän pystyy itse, sillä se vähentää itiöitä kokonaisvaltaisesti ympäristössä, mutta tämä ei ole ollut täysin tarpeellista.

Me toteutimme viime kerralla desinfioinnin ammattisiivojan kautta. Hän on halukas auttamaan jatkossakin, joten minulta saa tarvittaessa hänen yhteystietonsa, varsinkin jos keikka on Pirkanmaan alueella. Isoissa asunnoissa ei ole välttämättä perusteltua tehdä käsidesinfiointia, ja tällöin koneellinen desinfiointi on usein tarpeen. Siitä lisää tietoa esim. epidemiapuhdistus.fi

Näytteiden ottotahti

Desinfioinnin ja pesun toistoja tehdään 4-5 viikon ajan. Pari päivää jokaisen urakan jälkeen kissoista otetaan uudet näytteet, jotka lähetetään tutkimusjonoon. Tulokset tulevat viiveellä (n. 21 vrk).

Ensimmäisiltä kahdelta kerralta on luonnollista, että näyte tulee vielä positiivisena takaisin, eikä ensimmäisen desinfiointi+pesu -urakan jälkeen ole välttämätöntä ottaa näytettä, sillä itiöitä on todennäköisesti tilassa vielä sen verran, että se tulee positiivisena takaisin. Usein kuitenkin 2.-3. kerrat tulevat jo koko porukalta negatiivisina. Kolmas kerta toden sanoo: kun koko porukka saa kolme negatiivista takaisin, on aika varmaa jo sanoa, että sienen itiöitä ei löydy ympäristöstä. Yksittäiset positiiviset tulokset käytännössä koskevat kuitenkin koko näytekertaa, sillä jos yhdellä on itiöitä turkissaan, sientä ei ole saatu häädettyä ympäristöstä.

Jos kotiisi tulee ihmisiä auttamaan desinfioinneissa (2-3 apukättä on hyvä olla), suojautukaa asianmukaisesti. Käytetyt vaatteet kannattaa vaihtaa ennen kotiinmenoa tai suojata esim. kertakäyttöhaalareilla, jotta sientä ei vahingossa vie toiseen talouteen.

Tarvitseeko sientä hoitaa muuten?

Jotkut kissat voivat oireilla niin pahasti, että Itrafungol-estolääkitys helpottaa desinfiointia oleellisesti. Siitä kannattaa tiedustella eläinlääkäriltä, varsinkin jos oireilu on pahaa.

Oireilua voi helpottaa myös apteekista saatavilla paikallisrasvoilla, käänny näistä eläinlääkärin puoleen. Sama pätee myös ihmiseen: jos huomaat itsessäsi oireita, hoidata ne heti itse. Sieni tarttuu ihmistenkin välillä ja on mahdollista tartuttaa sitä myös muihin ihmisiin, ja sen lisäksi kutina voi olla hyvin ikävää. On siis hyvä hoidattaa tila heti, jos huomaat sen!

Älä matkusta kissojen kanssa, jos niillä on todettu sieni, ja rajoita käyntejä eläintalouksiin. Suosittelen myös ettei kotiin otettaisi varsinkaan eläintalouksista vieraita, ettei sieni altistaisi useampaa taloutta.


Kysy lisää postia@pissasirkus.fi, jos haluat esim. siivoojan yhteystiedot tai tarvitset muuten tukea prosessiin.

Lue lisää:
» Kitten Lady: How to Help Kittens with Ringworm & video
» Diagnosis and treatment of dermatophytosis in dogs and cats
» Trichophyton mentagrophytes cause underestimated contagious zoophilic fungal infection
»
Effective treatment of tinea corporis due to Trichophyton mentagrophytes with combined isoconazole nitrate and diflucortolone valerate therapy
» Therapy and Antifungal Susceptibility Profile of Microsporum canis

2
Tags:

2 comments

  1. Avatar

    Taattua Pissasirkus-laatua. Oot Riikka huippu! Toivotaan, ettei ohjeita tarvita. Jos kuitenkin tarvitaan, tässä on hyvin selkeät ja varmasti toimivat ohjeet 🙂 oot oikea uranuurtaja täällä Suomessa kissojen hyvinvoinnin saralla 🙂

  2. Avatar

    Hyvää tietoa, kiitos taas kerran!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.