Ajattelin tänäänEläinsuojelu

Särkyneitä sydämiä

PESUlle tuli keväällä 90 kissaa samasta kohteesta. Kyllä, luit ihan oikein. 90 kissaa. Tämä tarina on särkyneistä sydämistä.

Mihin 90 kissaa saadaan mahtumaan? Sitä sietää miettiä. Kun paikka aloitettiin, ajateltiin, että kissoja on noin toista kymmentä. Toisin kävi — kissoja noudettiin noin 70 ja tiineiden synnytettyä kissojen kokonaismäärä nousi yli yhdeksään kymmeneen.

Loppu hyvin, kaikki hyvin, ajattelimme kun kurvasimme varaston pihaan viimeiset 26 kissaa mukanamme ja aloimme soitella ympäri Pirkanmaata tilapäiskoteihimme. Kaikille ei ollut vielä tuossa vaiheessa paikkoja. Loppupeleissä urakka saatiin taputeltua ja kissat sijoitettua tilapäiskoteihin. Osa pennuista, jotka syntyivät, nukkuivat pois pian syntymisen jälkeen vaikka tilapäiskoti ja eläinlääkäri teki kaikkensa. Epäilimme, että populaatio oli niin sisäsiittoinen, että pennut kärsivät massiivisista kehityshäiriöistä, sillä tauteja ei havaittu.

Lääkärissä siihen mennessä käyneet yksilöt olivat terveen oloisia. Muutama oli jo lähtenyt omiin koteihinsa ja osa oli lähdössä, kun saimme tiedon kahden kissan menehtymisestä. Heinäkuun hellejakso aiheutti myös tilapäiskodeissa majailevilla kissoilla oireita, jotka kiireen vilkkaa tutkittiin sydänultraäänikuvauksella.

Lopputulos oli musertava. Useilla terveenoloisilla kissoilla oli niin rajut HCM-muutokset, että kissat täytyi lopettaa tai niille annettiin loppuelämän ennusteeksi hyvin lyhyt aika. HCM, hypertrofinen kardiomyopatia, on kissojen sydänsairaus joka aiheuttaa sydänlihaksen paksuuntumisen. Sairaus ei tartu, mutta se voi olla perinnöllinen. HCM aiheuttaa sydämen vajaatoiminnan. Oireita ovat mm. läähätys tilanteissa missä kissalla ei ole rasitusta, pyörtyminen tai sydänkohtaus. (Lue lisää)

Kissoja ei saanut enää luovuttaa uusiin koteihin, ja kissatiimi mietti polttavaa kysymystä. Pitääkö jokainen kissa tutkia? Sitä seurasi, tietenkin — millä ihmeellä rahoitamme kaikki tutkimukset?

PESUn kissan luovutushinta on tämän artikkelin kirjoitushetkellä 140 euroa. Yksi sydänultra maksaa 300 euroa. Ennen luovutusta kissa perushoidetaan: steriloidaan, rokotetaan, sirutetaan ja FIV/FELV-testataan, josta syntyy noin 262 euron kustannukset. Lyhyelläkin matematiikalla voimme laskea, että jos jokainen 90 kissasta käytettäisiin sydänultrassa, puhutaan lähes kolmestakymmenestä tuhannesta eurosta.

Valoa tunnelin päässä

Olemme saaneet onneksemme hyvän yhteistyökumppanin, joka tajusi mittavan urakkamme. Hakametsän Eläinklinikka tuli vastaan hinnassa, mutta tiedossa on kuitenkin tuhansien ja tuhansien eurojen ylimääräinen kuluerä. Keräyksessä haetaan noin puolta varsinaisen rahan tarpeesta, eli viittä tuhatta euroa.

Tutkiminen ei ole ollut turhaa. Jo yhden pennun kohdalla jouduimme päätymään eutanasiaan, vaikka pentu oli oireeton — sen HCM-muutokset olivat niin mittavat, että elinaikaa olisi ollut viikoista pariin kuukauteen. Mosan menetys oli tragedia koko yhdistykselle.

Tämän postauksen kuvissa esiintyvät meidän särkyneet sydämet: Elma, joka synnytti kolme pentua, Maya Macchiaton, Choco Cappuchinon ja Echo Espresson. Choco jouduttiin lähettämään sateenkaarisillalle toukokuussa kehityshäiriöisen jalan kuolion vuoksi. Elma adoptoi kaksi saman populaation pentua, Miki Mocchan ja Supero Shakeraton, sekä osaksi myös Mikin teinimamman Maracaibon, joka kuuluu pentulaumaan vaikka onkin jo sinänsä aikuinen. Kaikki heidät tutkitaan sydänultratutkimuksella ennen luovutusta, vaikka kellään ei tällä hetkellä olekaan oireita.


Me tarvitsemme nyt kipeästi juuri sinun apuasi.

Ohessa on Pirkanmaan eläinsuojeluyhdistyksen sivuilta löytyvä päivitys. Voit lahjoittaa esimerkiksi tilisiirrolla, MobilePaylla tai vaikka Facebook-keräyksellä.

Tarvitsemme yhä apuasi! Rahaa on kerätty vasta vähän yli puolet. 😭

Särkyneitä sydämiä on nyt tutkittu kahdessa…

Posted by PESU ry – Pirkanmaan eläinsuojeluyhdistys on Friday, 4 September 2020

Tässä vielä postauksen tiedot, jos itse postaus ei näy:

AUTA:
  • LAHJOITA TILILLE. Danske Bank FI37 8000 1170 9224 06, viite 1274 (maalaiskissakeräys)
  • LAHJOITA MOBILE PAYLLA. PESUn lyhytnumero 20234
  • LAHJOITA FB-KERÄYKSEEN (klikkaa auki)
  • LAHJOITA RUOKAA JA HIEKKAA lahjoitukset@pesu.org
  • LÄHDE TILAPÄISKODIKSI PIRKANMAALLA tilapaiskodit@pesu.org
PESUn rahankeräyslupa 5680/6/2016 on voimassa 01.04.2016–31.03.2021 Sisä-Suomen poliisilaitoksen toimialueella. Lue lisää.

Kiitos avustasi.

6
Tags:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.