Kissojen terveyshuolto

Kissan hampaiden hoito on osa kissan perusterveydenhuoltoa

Kissan hampaiden hoito tuntuu olevan yksi iso myyttinen vyyhti kissanomistajille. Ei ennen tällaisia hömpötyksiä ollut! Kissa söi hiiriä ja nukkui ikiuneen tyytyväisenä 20-vuotiaana.

Vasta viime vuosina on herätty siihen, että myös kissojen hampaita täytyy huoltaa. Ihan samalla tavalla kuin ihmisellä, hampaiden väleihin jää ruoantähteitä, mutta kissalla on myös muita syitä, miksi hampaat alkavat reikiintyä ja suusta tulee kipeä ongelmapesäke.

Isoin ongelma on kuitenkin, että harva lemmikin omistaja tiedostaa tätä mahdollisuutta, kun kissa hankitaan, ja hoito on usein kallista. Hammasvaivat ovat kuitenkin kipeä ja viheliäinen ongelma kissan suussa — ethän sinä itsekään haluaisi pärjätä kipeällä suulla, vaikka syötyä saisitkin?

Tässä bloggauksessa nyt sukelletaan syvemmälle kissan hammasongelmien, hampaanpoiston, ennaltaehkäisevän hoidon ja myös kustannusten maailmaan.

Kyllä, kissallasi on reikiä hampaissa ja kyllä, se sattuu

Jos olet koskaan joutunut juurihoitoon hammaslääkärille, tiedät miltä kipeä hammas todellakin tuntuu. Vaikka saisitkin syötyä, se särky on päätähuumaavaa ja mukana jatkuvasti arjessa kunnes tulehtunut hammas hoidetaan.

Ihan samalta se tuntuu kissalle. Kissa eläimenä piilottaa kipunsa saalistajilta ja kun se näkyy ulospäin, on jo tilanne kehkeytynyt jo todella pahaksi. Tämän vuoksi suuta tulisi tarkkailla usein ja kissan hampaiden tilanne tulisi aina tarkastaa eläinlääkärissä käydessä.

Siinä missä hammaskiven ja hampaiden katkeamisen näkee jo suoraan rauhoittamattomalta kissalta, valitettavasti kaikki ongelmat eivät näy päälle päin. Onkin hyvä idea käyttää iäkkäämpi kissa tai kissa, jolle hammaskiveä on jo kertynyt, myös hammasröntgenissä. Siinä nähdään hampaiden tilanne kattavasti ja voidaan tarkkailla myös hampaita, joissa ongelmia on saattanut jo alkaa tulemaan, vaikka poistokuntoisia vielä ei olisikaan.

Kissan suun terveydestä huolehtiminen on omistajan eettinen ja moraalinen vastuu. Hammaskiven tarkkailu ja tarvittaessa poistaminen on hyvä tehdä varsinkin, jos kissa syö paljon kuivaruokaa. Kuivaruoka ei suinkaan mekaanisesti putsaa hampaan pintaa oletusarvoisesti, vaan jopa saattaa aiheuttaa hammaskiven muodostumista. Hammasta putsaa parhaiten sitkeä luinen liha, jota kissa joutuu järsimään pitkään.

Postauksen kansikuvassa kurkkivan Taisto-herran suu oli jo lähes kokonaan hampaaton. Jäljellä olevat harvat hampaat olivat mätiä ja olisivat vaatineet poistoa. Eläinlääkäri epäili hampaiden tippuneen kipeän paradontiitin seurauksena suusta aiemmin. Taiston yleisvointi oli hyvin huono: sillä epäiltiin pitkälle edennyttä sydämen vajaatoimintaa ja herran keuhkoihin oli kerääntynyt jo nestettä, joten Taisto sai eläinlääkärissä viimeisen palveluksen, ja saalistaa nyt hiiriä vihreämmillä niityillä.

Syyt taustalla

Hammasongelmiin on lukuisia syitä. Tässä käyn läpi kaikkein yleisimmät, ja jotka todennäköisesti tulevat tutuiksi kissojen omistajille.

Hammaskivi ja ientulehdus

Hammaskiven runsas keräytyminen hampaan pinnalle voi aiheuttaa ientulehdusta (gingviitti), ja lopulta tulehduttaa hampaan kiinnityskudoksen (paradontiitti). Monesti hoitamaton kiinnityskudoksen tulehdus voi johtaa jopa siihen, että hammas irtoaa osaksi tai kokonaan.

Tulehdus on kipeä ja ennaltaehkäistävissä. Huolellinen hampaiden tarkkailu, mahdollisesti hampaiden harjaus, hammaskiven poisto ja aikaisin ientulehdukseen puuttuminen ovat avainasemassa ja ehkäisevät hampaiden poistoa! Kissan hammaskiveä voi ehkäistä myös antamalla kissalle sitkeitä lihoja järsittäväksi, mutta se ei ole kaikkivoipa keino.

Käsiteltävä kissa on helppo opettaa hampaiden harjaamiseen herkkujen ja makuhammastahnan avulla, jolloin myös paradontiittia voi ehkäistä. Yksikin harjauskerta viikossa on parempi, kuin ei yksikään, joten harjoittelun voi aloittaa vaikka nollatasolta.

Lue lisää: Sympaatti eläinklinikat

Kalikin aiheuttama ientulehdus

Valitettavasti kissaflunssavirus kalikin yksi mahdollinen oire on ientulehdus, joka voi johtaa parandontiittiin. Tämän vuoksi ientulehdukseen kannattaa kiinnittää huomiota ja konsultoida eläinlääkäriä toimenpiteistä. Kalikia ei voi kissasta parantaa, eikä se ole syy lopettaa kissaa, mutta esimerkiksi talouden muiden kissojen rokotteet tulee pitää ajan tasalla.

Kissan immuunipuolustusjärjestelmää boostaamalla voi auttaa kissan elimistöä taistelemaan kalikia vastaan. Esimerksi vitamiinitahnat ja Flumax voivat olla oikein käypiä hoitokeinoja! Kalikin voi halutessaan testata kissalta flunssatestillä, mutta käytännössä tämä ei muuta hoitoa.

FORL — kissojen hammaskaulasyöpymä (TR-leesio)

FORLin taustasyitä ei vielä valitettavasti tunneta tarkasti. Se on pitsimäinen syöpymä hampaassa, joka leviää koko suussa nopeasti tai hitaasti riippuen kissan kunnosta ja ruokavaliosta. FORL on asia, jota on vaikea ennaltaehkäistä, ja jos kissalla on todettu syöpymiä, hampaiden tilannetta täytyy seurata tarkasti.

FORL-syöpymälle on yleistä, että se kehittyy ikenen alla piilossa, joten röntgenkuvaus on monesti ainoa keino nähdä syöpyneet hampaat alkuvaiheessa. Monesti hoitona on kipeiden hampaiden poisto ja hyvä suuhygienia.

FORLia tavataan myös luonnossa elävillä kissaeläimillä. Taustalla on epäilty virusta, mutta asiasta ei ole varmaa tietoa. FORL-kissoille on tyypillistä, että suuri osa hampaista joudutaan poistamaan kissan elämän aikana, mutta tämä ei sisäkissalla ole ongelmallista.

Lue lisää (englanniksi)

Kissalla auki pidetty suu tai runsas kuolaaminen ovat merkkejä hammaskivusta. Kuvassa Liekki, jolta hampaita poistettiin useita.

Traumat: hampaiden murtumat ja katkeamiset

Joskus käy niin, että varsinkin ulkona yksin ulkoilleen kissan hammas on haljennut, katkennut tai murtunut. Kaikkia tällaisia hampaita ei ole pakko poistaa, mutta jos hampaassa on ydinyhteys näkyvissä, tulehtumisriski on suuri.

Tämän vuoksi halkeamat, murtumat ja katkeamiset kannattaa tarkastaa eläinlääkärillä aina heti kun ne huomaa. Joskus trauma voi löytyä myös hampaan juuresta niin, ettei sitä näe kuin röntgenillä, joten suun röntgenkuvaus on monesti hyödyllinen toimenpide, jos kissa on tullut alas naamalleen korkealta tai joutunut esim. auton töytäisemäksi!

Lue lisää (englanniksi)

Mitä se huvi sitten kustantaa?

No, paljon.

Hampaat kannattaa tarkastuttaa vähintään rokotusten yhteydessä, mutta varsinkin jos kissalla on suussaan näkyvästi hammaskiveä tai ientulehdusta, tai tiedetään, että siltä on poistettu FORLin vuoksi aiemmin hampaita, käyntiväli voi olla jopa puoli vuotta. Hampaiden tilanteen seuraaminen on kuitenkin parempi tehdä aina liian tiheästi kuin liian harvasti, sillä mitä aiemmin ongelmiin päästään käsiksi, sitä kivuttomampaa se on kissalle ja sitä useampi hammas on vielä hoidettavissa (esim. ientulehduksesta paradontiitiin).

Kissalla on suussaan 30 hammasta. Kissanpennulla hampaita on vain 26, ja hampaat vaihtuvat noin 3—12 kk ikäisinä kuten ihmisillä. Älä siis säikähdä, jos löydät pennun hampaan lattialta! Ikenen läpi puhkeavat hampaat aiheuttavat myös kissanpennulla kutinaa ikenessä ja saattavat aiheuttaa myös ientulehdusta ja silmien vuotamista. Kissanpennulle kannattaakin tarjota jotain pureskeltavaa, esimerkiksi puruluita tai sitkeää lihaa, jota pentu saa purra luvan kanssa.

Pahimmassa tapauksessa kissalta joudutaan poistamaan lähes kaikki hampaat. Kulmahampaita pyritään säästämään viimeiseen saakka, ja samoin poskihampaita. Yksi hammasremonttikerta, riippuen poistettavien hampaiden määrästä, maksaa noin 300—1500 euroa. Hintahaitari on siis iso, ja mikäli tiedossa on jo mitä suussa joudutaan tekemään, kannattaa hintaa kilpailuttaa myös klinikoiden välillä.

Miksi hammashoito maksaa sitten näin paljon? Monet hampaat, kuten poskihampaat, joudutaan poistamaan kirurgisesti. Hampaiden poistaminen kissan suusta ei ole myöskään mikään pikkujuttu, joten sitä varten tarvitaan erikoistunutta eläinlääkäriä, jolla on asiantuntemusta hampaiden poistosta.

Hampaiden turhaa poistoa tulisi aina välttää. Hammasongelmissa ennaltaehkäisy näyttelee tärkeää roolia. Sillä omistaja säästää myös sievoisen summan; kissan hoidotta jättäminen ei ole vaihtoehto, vaan itseasiassa eläinsuojeluasia.

Kissan hammasvaivoihin kannattaa varautua jo ajoissa ja ottaa ne huomioon jo budjetoidessa rahaa eläinlääkärirahastoon. Vakuutukset harvoin korvaavat ientulehduksesta tai FORLista johtuvia hampaiden poistoja; traumaperäisiä hammasten poistoja mahdollisesti kyllä. Tarkasta tämä asia omasta vakuutusyhtiöstäsi.

Tärkein asia loppuun on sanoa, että ihan jokainen kissa voi saada hammasongelmia. Kissan ei tarvitse olla löytöeläin taustaltaan, vaan myös paperillisella rotukissalla voi olla mittavia hammasongelmia. Hammasongelmat eivät kerro välttämättä kissan taustasta mitään; ongelmia voi olla hyvän kasvattajan kasvattamalla kissalla siinä missä populaatiokissallakin. Hampaiden huolto on osa kissan hyvää perusterveydenhuoltoa, ja se tulisi ottaa huomioon siinä vaiheessa kun kissaa hankkii.

Lisälukemista:

Kissojen hammasresorptiot – esiintyvyys ja etiologiset tekijät, Henriikka Neittaanmäki, 2017

Tietopaketti koirien ja kissojen hammashoidoista ja suukirurgiasta, Helsingin yliopisto, Anna Chrons ja Helena Kuntsi-Vaattovaara, 2004

10
Tags:

2 comments

  1. Hyvä postaus. En ole puhdistanut kissojen hampaita hammastahnan mukana tulevalla tyhmällä harjalla. Ennen puhdistin tahnalla ja Topzilla, mutta sain vinkin vauvan hammasharjoista – ja nehän toimii! Juuri hyvän kokoisia eikä niin raatelevan näköisiä kuin kissojen hammasharjat.

    Yks juttu hampaiden vaihtumisesta. Mun pikkukissan hengitys alkoi haista manalalle ja rotanraadoille, joten vein sen lääkäriin. Ei ollut mitään hätää, hirveä haju johtui vain hampaiden vaihtumisesta. En ollut edes tiennyt, että moinen voi olla mahdollista… No, haju loppui sitten aikanaan ja nätit on hampaat.

    1. Hyvä vinkki! Pitääkin joskus kirjoitella siitä varsinaisesta hampaiden harjaamisesta. Meillähän sitä tehdään kesyillä ja ihan liian harvoin, mutta kaippa se harvoin on enemmän kuin ei ollenkaan – ehkä se auttaa kuitenkin jotain.

      Juurikin noin. Suu kyllä saattaa haista ihan karmivalle tuolloin :/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.