Kissojen keittiöpsykologiaaTilapäiskotitoiminta

Koppikoulu osa 2: Arka kissa ja koppa

Koppakoulun edellisessä osassa kopitettiin hyvällä: eli miten kissa opetetaan suhtautumaan kuljetuskoppaan positiivisesti ja miten myös entisen villiintyneen saa sinne vapaaehtoisesti. Aina tämä ei kuitenkaan onnistu ja siinä vaiheessa, kun hätä iskee ja lääkäriin on päästävä akuutisti, on turha enää alkaa opettaa (pahimmassa tapauksessa kipeää) kissaa koppaan.

Eli nyt sitten opetellaan niitä muita metodeja. Korostan, olen kuitenkin ehdottomasti sitä mieltä, että jokainen kissa tulisi opettaa kuljetuskoppaan, jotta tällaisilta keinoilta vältyttäisiin.  Nämä keinot pätevät yleensä nimenomaan villeihin tai hyvin arkoihin kissoihin, jotka pelkäävät ihmistä. Ihmiseen tottunut kissa harvemmin pelkää ihmistä enemmän kuin kuljetuskoppaa.

Miten valmistaudun kopittamiseen?

Kaikkiin näihin keinoihin liittyy se, että ennen kopitusta kissa on tilassa, missä se EI pääse hankalasti tavoitettaviin piiloihin (sohvan alus, sängyn alus, kaapistot, sokkelit, takanpäällinen..). Ihan ensimmäinen harkittava asia on siis kopituspaikka. Sen tulisi olla mahdollisimman tyhjä, esim. sauna/kylpyhuone/eteinen. Kopittaminen kannattaakin aloittaa suunnitelulla jo edeltävällä viikolla, ja pikku hiljaa tukkia piiloja viikon edetessä. Tarjoa myös kuljetuskoppa mukavana piilona kissalle hyvissä ajoin; parhaimmassa tapauksessa kopittamisen aluksi löydät kissan sieltä, ja voit laittaa oven kiinni! 

Villiintynyt kissa pyrkii aina poispäin ihmisestä. Varaudu henkisesti siis tähän ja pyri käymään kopitustilannetta läpi jo ennakkoon niin, että sinulla olisi tieto mihin kissa voi mennä. Älä edes yritä ottaa kissaa kiinni käsin. Varsinkin aralle kissalle kopitustilanne on jo tarpeeksi stressaava ilman, että ihminen lähmii tassuillaan. Kissan saa koppaan myös koskematta siihen, mutta jos joudut koskemaan kissaan, käytä välissä paksua pyyhettä.

Turvallisuuden vuoksi ota myös valitusta kopitustilasta tasoilta kaikki ylimääräinen pois. Kaikki, minkä kissa voi tiputtaa, se yleensä paniikissa tiputtaa ja kehittää itselleen siitä enemmän traumoja ja paniikkia — myös kopittajalle…

Taktiikka 1: pyyhettäminen (lamaantujat)

Tämä toimii, mikäli kissaa voi käsitellä tai se lamaantuu pyyhkeestä. Tätä ei voi käyttää, mikäli kissa säikähtää pyyhettä vielä enemmän ja sinkoaa ilmansuuntaan X, Y tai Z. Vinkiksi etukäteen harjoiteltavaksi: pyyhe on kiva juttu eikä aina tarkoita lääkettä, pakkokäsittelyä tai koppaanlaittoa, vaan herkkuja, leluja, leikkiä ja ehkä jopa kehräystä!

Kissa monesti lähtee seinänviertä pitkin kulkemaan arasti hiipien pakoon kun huomaa kopituksen ensihetket:

Taktiikka pätee, jos saat kissan nurkkaan tai jonkin asian viereen niin, että pakoreittejä ei ole. Kuljeta pyyhe hitaasti kissan päälle edestä päin. Jos kissa yrittää siirtyä (vihreiden nuolien suuntaan) estä reitti pyyhkeellä. Kissa voi mennä myös johonkin kujaan tai jonkin esineen taakse piiloon niin, että se on hyvä peittää pyyhkeellä. Kissa rauhoittuu pyyhkeen alle, koska tuntee olevansa piilossa.

Kun olet saanut kissan pyyhkeen alle, siirrä tai apuri siirtää kuljetuskopan kissan nenän eteen: pyyhettä raotetaan kuljetuskoppaan päin niin, että kissa voi mennä kuljetuskoppaan turvaan. Kissan voi myös nostaa pyyhemytyssä kuljetuskoppaan, jos tämä tuntuu helpommalta.

Variaatio tähän on myös se, että estämällä kissan kulkureitit pyyhkeellä kissa ohjataan pehmeästi valitsemaan kuljetuskoppa, joka on sijoitettu niin, että se tuntuu piilolta kissalle.

Taktiikka 2: kopittaudu itse (pahimmat arkajalat)

Tarvitset: ison kuljetuskopan tai kevythäkin ja mahdollisimman piilottoman huoneen

Jos kissa luottaa vähemmän ihmiseen, monesti kuljetuskoppaan sujahtaminen merkitsee sille turvaa ja suojaa ihmiseltä. Valitse tätä varten mahdollisimman iso kuljetuskoppa tai kevythäkki. Kun huone on mahdollisimman tyhjä ja annat kissalle sallituksi turvaksi ”luolan”, se usein menee sinne mukisematta miettiessään vaihtoehdot.

Tee ennakkovalmistelut jo vähintään päivää ennen eläinlääkärikäyntiä, eli vie koppa/häkki tilaan. Voit myös vahvistaa kissan uskoa koppaan aiemmin, ja siis pitää koppaa pidempään tilassa jättäen sinne herkkuja tai jopa ruokalautasen.

Sijoita koppa niin, että se on nurkassa tai jossain muuten houkuttelevan turvallisessa paikassa. Peitä sitä jonkin verran pyyhkeellä tai peitolla ja tee siitä luolamainen.

Kun kopituksen aika tulee (ja jos kissa ei ole jo itse kopassa), voit avustaa sitä kopan suuntaan ottamalla kylpypyyhkeen ja lähestymällä kissaa niin, että pyyhe on auki käsistä roikkuen lattiatasoon saakka. Jos kissa on pöydällä tai vastaavalla korokkeella, se usein ensin sähisee ja lähtee sitten pakoon, kun huomaa ettet peräänny. Älä ahdista kissaa liiaksi. Jos kissa perääntyy nurkkaan ja puolustautuu, ota aikalisä ja lähde vaikka kahville. Kissa voi sillä aikaa itse mennä koppaan, kun välitön uhka eli sinä, ei ole enää läsnä.

Tavoite on että kissa lähtee sinua pakoon ja hiipii koppaan. Älä juokse kissan perässä tai huuda sille, vaan ole mahdollisimman pienieleinen ja jopa eleetön. Jos kissa lähtee oikeaan suuntaan, käännä sille hitaasti selkääsi tai yritä olla huomaamatta sitä. Anna kissan tehdä itse päätös rauhassa!

Kun kissa löytyy kopasta, lähesty koppaa hitaasti ja rauhassa ja peittele se ensin ristikon suunnasta pyyhkeellä. Vasta sen jälkeen mene kopan ääreen ja laita luukku kiinni. Ennen kuin siirrät koppaa, varmista että kaikki kiinnikkeet ovat kiinnitetty oikein ja luukku on lukittu kiinni.

Taktiikka 3: saunajakkara (sähikäiset)

Tarvitset: kopan, jossa on irroitettava ristikko, paljon pyyhkeitä, saunajakkaran/vastaavan piilon

Tämä on lempparitaktiikkani ja toimii parhaiten kissoilla, joita ei voi käsitellä. Se on yleensä myös melko stressitön tapa. Saunajakkaran voi korvata millä tahansa vastaavalla jakkaralla tai vekottimella, kunhan kissa menee sen alle ja se on helppo tavoittaa sieltä. Aikaa kannattaa varata vähintään tunti (usein kopittaminen sujuu 5 minuutissa, mutta kaikille on stressittömintä tehdä se kiireettä!).

Tavoite on siis valita kissalle piilo etukäteen, niin että se käyttää tuota piiloa. Saunajakkara toimii tässä yleensä parhaiten, koska se on riittävän korkea (eli ei tunnu liian ahtaalta) ja siinä on, no, neljä avointa sivua jotka ovat peiteltävissä. Itse peitän yleensä 2/4 sivusta jo etukäteen sijoittamalla jakkaran kahden seinän nurkkaan, ja kolmannen pitkän myös puoliksi pyyhkeellä. Tällöin se antaa kissalle mukavan piilopaikan ihmiseltä.

Kun kopituksen aika tulee, pienennä kopitusalue niin pieneksi kuin mahdollista (maksimissaan yksi huone). Jos et ole jo tehnyt niin, tuo sitten mukaan sallittu piilo, eli saunajakkara. Jos kissa tässä vaiheessa on jo peloissaan, poistu huoneesta. Kissa usein hakeutuu jakkaran alle turvaan itse, kun huomaa ettei piilopaikkoja ole muita. Jos näin ei tapahdu, avusta kissaa esim. pyyhkeellä ohjaten.

Kissa sujahtaa usein helposti saunajakkaran alle. Peittele jakkara hyvin jokaiselta sivulta raskaalla pyyhkeellä tai peitolla. Nosta tämän jälkeen saunajakkaran kapealle sivulle (”eteen”) kuljetuskoppa ilman ristikkoa, ja nosta pyyhe tältä sivulta kopan päälle niin, että koppa on suora jatkumo saunajakkaran muodostamalle piilolle. Pönkää koppa jollain takaosasta niin ettei se liiku, jos kissa sujahtaa sinne astetta vauhdikkaammin.

Tämän jälkeen jos kissa on räpsähtävää sorttia, hanskoita kätesi tai ota pyyhkeitä tarvittava määrä ja avusta kissan liikkumista kuljetuskoppaan kopan vastakkaisesta suunnasta. Kissa usein hiipii koppaan sähisten. Tämän jälkeen peitä kopan sisääntuloaukko pyyhkeellä, ja liu’uta ristikko saunajakkaran ja kopan välistä kiinnikkeisiin.

Varmista, että ristikko on kiinnikkeissä ja laita ne kiinni. Nosta kopan päälle, ristikon eteen pyyhe ja kokeile että ristikko on kunnolla kiinni ENNEN kuin nostat koppaa pois ja huokaiset helpotuksesta.

Kopittamisen jälkeen

Kissahan voi vielä kopittamisen jälkeenkin taistella itsensä kuljetuskopista pois, joten muistathan varmistaa kiinnikkeet vielä kerran heti, kun olet saanut kissan koppaan.

Käännä kuljetuskopan ritiläpuoli seinää vasten ja peitä kuljetuskoppa kevyesti pyyhkeellä tai lakanalla. Näin teet kokemuksesta kissalle miellyttävämmän. Kun kuljetat koppaa, niin pidä eturitilää kiinni kädelläsi pyyhkeen tai lakanan päältä tai käytä liinaa sitomaan koppa kiinni myös ritilän päältä.

Koppa kannattaa sijoittaa autossa siten, että ritiläpuoli on penkkiä vasten ja niin, että saat sen turvavöihin tai muuten sijoitettua niin, ettei se heilu tai liiku liikaa, ja on turvallinen kolaritilanteissa.

Onko sinulla lisävinkkejä? Kerro niitä kommenteissa!

15
Tags:

One comment

  1. Todella hyvä koppikoulu! Kiitos molemmista postauksista.

    Meillä osataan mennä koppaan opetetusti, temppumaisesti. Heikoin lenkki olen kuitenkin minä itse. Koppaanmeno toimii, jos siinä saa hermonsa pidettyä kurissa, osaa olla rento ja esittää, että kaikki on ihan normaalia. Mutta auta armias jos itse stressaa tulevaa (eläinlääkäri)reissua niin porukka tietenkin aistii, että jokin on vialla ja tämä on ansa, eikä mene koppaan kirveelläkään. 🙁 Miten ne voikaan olla niin herkkiä…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.