Ajattelin tänään

Kootut selitykset

Ai et halua leikkuuttaa kissaasi? Eikö se kuitenkin kannattaisi, koska…

 • Suomessa jää vuosittain kodittomaksi tai hylätyksi SEY:n varovaisen arvion mukaan noin 20 000 kissaa. Tästä luvusta jää kuitenkin pois kaikki ne tapaukset, joista ei tiedetä: esimerkiksi maalaiskissalaumat eli kissapopulaatiot ovat Suomen arkipäivää eläinsuojelussa, ja ne ovat lähtöisin niistä leikkaamattomista kesykissoista, jotka ulkoilevat vapaasti. Mistä tiedät, ettei kissasi pentu ole ensi vuonna yksi näistä kahdestakymmenestä tuhannesta hylätystä? Useinmiten kissa, josta luovutaan, on noin vuotias, leikkaamaton ja rokottamaton kissa, jonka hankintaa ei ole harkittu tarpeeksi etukäteen.
 • Jokainen kiima, ja mahdollinen synnytys, kuluttaa naarasta. Kissan fysiologia mahdollistaa kiimaan tulemisen heti, kun olosuhteet ovat otolliset: ihmisen pistäessä sormensa peliin ne ovat sitä jatkuvasti. Naaras voi pistää pystyyn siis melkoisen pentutehtaan, kun se voi tulla kiimaan jo aikaisintaan noin kolmen viikon kuluttua synnytyksestä. Lisäys: maatiaiskissalla kiimailu voi alkaa jo 4-5 kuukauden iässä. Kissan voi varhaissteriloida osaavalla lääkärillä jo 4 kuukauden iässä ilman, että yhtäkään kiimaa on tullut.
 • Synnytys ja pentujen hoito on iso stressi niin naaraalle, kuin myös omistajalle. Vaikka kissanpennut ovat ihania, älä teetä niitä lisää tähän maailmaan, jossa kissoja menee turhaan piikille jo muutenkin. Pennut vaativat alkumetreiltä jo laadukasta ruokaa saadakseen mahdollisimman hyvän elämän alun; myös rokotukset ja madotukset niin emolle kuin pennuille ovat tarpeen.
 • Leikkaamattoman naaraskissan kohtutulehdusriski kasvaa jokaisen kiiman myötä. Mitä kauemmin kissa kiimailee, sitä todennäköisemmin se saa kohtutulehduksen. Synnytys korottaa tätä riskiä: kissa saa huomattavasti helpommin kohtutulehduksen heti synnytyksen jälkeen kuin muulloin.
 • Leikkaamattoman naaraskissan nisäkasvainriski kasvaa jokaisen kiiman myötä. Nisäkasvaimet ovat kissalle mahdollisesti erittäin ikäviä, ja niitä on hankala saada pois enää kokonaan: ne hyvin usein uusiutuvat leikkauksen jälkeen.
 • Leikattu naaras tai uros harvemmin merkkaa, koska hormonaalista syytä ei enää ole.
 • Jos kissa on hiirikissa: steriloitu tai kastroitu kissa usein on parempi saalistaja, koska niiltä jää sukupuolikäytös minimiin ja ne keskittyvät paremmin siis myös ruoan hankkimiseen.
 • Leikattu kissa pysyy pihapiirissä paremmin, koska ei tunne tarvetta lähteä etsimään mahdollista sukupuolikumppania lisääntymismielessä.
 • Kastroitu, ulkoileva kolli tulee paremmin toimeen naapuruston muiden vapaasti ulkoilevien kissojen kanssa kuin leikkaamaton. Tämä ehkäisee niin tappeluita kuin muitakin reviiririitoja; sekä tietenkin omistajan eläinlääkärikustannuksia.
 • Kissa voi myös kiimailla hiljaisesti niin, ettei omistaja huomaa. Jokainen kiima rasittaa kuitenkin kissan elimistöä, aiheuttaa stressiä ja myös väsyttää kissaa. Nk. täyttymätön kiima voi myös jäädä kissalle päälle, eli kestää pidempään, jolloin rasite elimistölle on isompi.
 • Myös vanhemman kissan voi steriloida tai kastroida turvallisesti: jokainen synnytys vanhemmalla kissalla on riski ja vie useita päiviä onnellista elinaikaa kissalta.
Muistathan, että kissanpennun luovutusikä on 12 viikkoa. Tiedota kissan omistajaa leikkauksen hyödyistä. Eläinsuojeluyhdistykset järjestävät leikkautuskampanjoita ehkäistäkseen eläinsuojelullisia ongelmia.
Auta ja levitä tietoutta.
3
Tags:

6 comments

 1. Kiima voi tulla kisalle todella nuorena vielä, meidän Elli aloitti kiimailun 4 kuukauden iässä. Se oli aikamoinen shokki ja erittäin vaikea uskoa, mutta niin se vaan oli.

 2. Nimenomaan. Maatiaisilla kiima tulee hyvin aikaisin usein kun vertaa joihinkin rotukissoihin! Kyllä vaan mitä aiemmin leikkauksen tekee, sitä helpompi niin omistajalle, kuin kissalle. Myös siinä suhteessa, että nuorempi kissa toipuu leikkauksesta huomattavasti helpommin 🙂

 3. Meilläkin iski eka kiima viisikuisena, ja kolmessa viikossa ehti olla kaksi kiimaa ennen, kuin saatiin kissa leikkurin pöydälle. Hermot oli kireällä niin emännällä, Kiima-Viimalla, kuin Myrskylläkin… ensimmäinen herätettiin aamuyöllä serenaadiin, keskimmäinen ei malttanut kollinhoukuttelultaan edes syödä, ja jälkimmäinen oli äärimmäisen hämmentynyt pikkusiskon rääkymisestä ja kiehnäämisestä…

  ps. Kannattaa hakea, jos yhtään kiinnostaa: http://www.lemmikkiblogit.fi/ Mekin haettiin, vaikka en kyllä usko, että päästään listoille. Tässä blogissa on ainakin asiapitoisuutensa perusteella ehdottomasti ainesta päästä mukaan 🙂 Ansaitsisit ainakin suuremman lukijakunnan!

 4. Kiitti vinkistä <3 Pitänee katsoa. Tykkään kyllä Bloggerista alustana juuri siksi, että se on melko helposti kustomoitavissa.. Mutta katsotaan! 😀

 5. Laitoin tuon tekstin omaan blogiini, on hyvää asiaa!

 6. Kissan voi leikata jo ennen luovutusikää ja näin luovuttaa uuteen kotiin valmiiksi leikkaus hoidettuna. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.