Ajattelin tänäänKissojen keittiöpsykologiaa

Vai että mielenosoitusta

Tämä postaus sisältää avautumista. Älä lue tätä pidemmälle, jos et ole sopivassa mielentilassa.

Kun kissa pissaa huti, se mielletään lähes henkilökohtaiseksi loukkaukseksi. Ei saanut lempiruokaa aamulla, siksi pissasi hellalle. Ei päässyt pihalle, siksi kakkasi oven eteen. Kissa kuulemma osoittaa mieltään tai tekee asioita ihmisen kiusaksi.

Kissa ei ajattele, että pissaaminen tai kakkaaminen olisi jotenkin ällöttävää. Sille ne ovat luonnollisia ruumiintoimintoja, kuten pienelle lapsellekin. Se siitä. Tarpeidenteon jälkeinen peittäminen ei johdu siitä, että kissa ällöttyisi omista ulosteistaan, vaan luonnollisesta tarpeesta peittää sen oman turvallisuuden vuoksi. Luonnossa kissa ei yleensä halua paljastaa petoeläimille oleskeluaan kyseisellä alueella, joten se peittää jätökset ja yleensä myös ruokajätteet. Tällöin kissa ei myöskään ajattele siis tekevänsä kiusaa sinulle, kun tekee laatikon huti.

Kissa toimii, kuten eläimet yleensäkin, vaistonvaraisesti. Se ei tarkoita, että kissa olisi yksinkertainen eläin, mutta tuo tietenkin selvyyttä sen käyttäytymiseen ja sen käyttäytymismalleihin. Ihminen on taas kehittänyt kyvyn ajatella ja pohtia asioita, joten luonnollisesti, teot ovat eri tavalla harkittuja.

Kissa ei ajattele kuin ihminen.

Toista perässä: Kissa ei ajattele kuin ihminen.

Ihmisellä tuntuu olevan väistämätön pakko ajatella kissan puolesta näitä asioita! Usein, kun ihminen keksii omaan logiikkaan sopivansa teorian, hän haluaa pysyä siinä. Yleensä tämä teoria on väärä, mutta ihminen näkee vain todisteet tämän teoriansa puolesta, ei sitä vastaan.

Ja tässä teoriassa pysytään. On turhauttavaa ja hyvin hankalaa kertoa, mitä ihmisen tulisi muuttaa omassa käyttäytymisessään, että ongelmakäyttäytyminen kissan puolelta loppuisi, kun toinen on vakuuttunut siitä että ulkopuolinen on väärässä, kyllähän hän nyt omistajana tietää. Tämän vuoksi myöskään mitään ratkaisuehdotuksia ei tietenkään voi kokeilla, koska eihän niistä ole hyötyä. Ongelma jatkuu ja kulminoituu pahemmaksi.

Ei ole yksi tai kaksi tapausta, jotka ovat meidänkin eläinsuojeluyhdistykselle tulleet hutipissailun tai hutikakkailun vuoksi. Tähän mennessä poikkeuksetta ongelma on korjaantunut kissojen yhdistykselläoloaikana. Usein kyseessä on tulkintaongelma. Kissa tekee huti, kun laatikko on liian likainen, hiekka on väärää, jokin muu kissa ei päästä sitä laatikolle, laatikko on väärässä paikassa, kissa kokee merkkailun tarvetta koska kotona on turvatonta, laumasuhteet eivät ole hyvässä kunnossa, kissa on kipeä… Listaa voisi jatkaa loputtomiin.

Mutta todellinen syy, miksi kissat tulevat meille, on se, että ihminen ei ole valmis luopumaan omasta teoriastaan, eli että kissa tekee sen tarkoituksella esimerkiksi päästäkseen pihalle. Välihuomautus: Kaikki meidän yhdistyksen kissat pidetään sisäkissoina, eli niillä ei ole vapaata ulkoilumahdollisuutta. Ja silti ne kaikki kissat ovat oppineet laatikolle, eivätkä enää ”osoita mieltään”.

Neuvo kaikille kissanomistajille:

Älä. Ota. Sitä. Henkilökohtaisesti.


Ongelmaan löytyy ratkaisu
, kun tarkastelet asiaa objektiivisesti ja kissan näkökulmasta. Niele ylpeytesi ja anna muiden ihmisten ehdottaa sekä KOKEILE niitä ehdotuksia kunnolla, vaikka kokisitkin asioiden olevan turhia. Jos ei ota, ei annakaan.
Voihan kissanviikset, sanon minä! Voitte varmasti arvata että taustalla on pari puhelua ihmisten kanssa takana yhdistyshommissa.
4
Tags:

6 comments

 1. Avatar

  Loistava kirjoitus ja täyttä totta! Ihmiset osaa olla raivostuttavia..

 2. Avatar

  Hear Hear !

  Samaa ongelmaa ihmiset muuten potee ihan ihmislastensakin kanssa, ylpeys on niiden pahin vihollinen.

 3. Avatar

  Monesti kyllä eläinten arkiongelmat voi rinnastaa tavan lapsiperhe-elämään. Ja myös tuossa suhteessa! Voi meitä ihmisiä. 🙂

 4. Avatar

  Kiitos! Joskus ihmiset ovat kivojakin. Kun sen vaan muistais niinä hetkinä, kun ärsyttää niin että korvista nousee savu…

 5. Avatar

  Hyvä kirjoitus, ja ihan totta joka sana. Itse sisällepissaavan ja joskus myös kakkaavan koiran omistajana tunnustan välillä suuttuvani ja turhautuvani, vaikka tiedän, ettei eläin tee sitä tahallaan. Nämä sisäsiisteysongelmat ovat aika yleisiä mutta vähän sellainen vaiettu asia.

 6. Avatar

  pahimmillaan tilanne on silloin kun vahan kissan suoli ei vaan enää toimi plus lonkkanivelet voivat olla niin kuluneet et kissan on vaikee ponnistaa,,,levolakkia tai muita ulostemassaa löysyttäviä valmisteita voi kokeilla eläinlääkärin ohjeen mukaan..onkohan ns keriatrisesta kissasta olemassa kansantajuista hoitoopasta…emes mulle oli aivan loistava vinkki kissan nesteytyksen lisäämiseksi juomaastian vaihtaminen suureen lasiseen uunivuokaan jos vettä on liian vähän aavikkoeläimenä kissa ryhtyy vaistomaisesti säännöstelemään sitä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.