Kissojen terveyshuoltoTilapäiskotitoiminta

Kun kissalla allergia puhkeaa – ruoka-aineallergioista

Daalia

Minua on siunattu allergiavapailla kissoilla! Voin harmikseni samaan syssyyn kuitenkin todeta, että olempa huomannut kasvavan trendin ruoka-aineallergioissa muuten yhdistykselle tulevissa kissoissa.

Nyt viime vuoden aikana ruoka-aineallergisia kissoja on ollut jo kymmeniä. Aiempina vuosina niitä harvemmin tuli vastaan: toki yksi tekijä on varmasti myös kissojen määrän lisääntyminen, jollon prosentuaalisesti myös ruoka-aineallergisia tulee vastaan enemmän. Lisäksi myös perkaamme sellaisia paikkoja, joissa on suurempi rasite allergioihin esimerkiksi sisäsiittoisuuden kautta.

Pahimpia tapauksia nyt viimeisen vuoden aikana ovat olleet PESUn kotia etsinyt Ilmari ja meillä tällä hetkellä majaa tekevä Daalia.

Kutiaa niin maan pirusti…

Ruoka-aineallergian huomaaminen: oireet

Kissan ruoka-aineallergiaa voi olla eri tasoista ja kissa voi olla allerginen hiilihydraatille, proteiinille tai vaikka molemmille. Nyt vastaan tulleissa tapauksissa allergia on aiheuttanut pääasiassa hiivatulehdusta korviin tai kutinaa. Myös silmät ovat voineet rähmiä voimakkaasti ja luomet punottaa. Näiden lisäksi myös kissan suolisto voi oireilla esimerkiksi ripulilla ja kaasulla: esimerkiksi Daalia oli ihan turvonnut suolistonsa puolesta.

Ilmari tuli PESUlle pienpopulaatiosta joulukuussa 2016. Kissoja oli noin kymmenkunta ja niillä ei ollut varsinaisesti omistajaa. Niitä ruokki vanhempi rouva, joka huolestui kissojen pärjäämisestä ja otti PESUun yhteyttä. Noin kuukauden kuluttua siitä, kun Ilmari otettiin vastaan, herra raapi kaulansa auki: sille ilmestyi kutinan seurauksena laajentuva karvaton läikkä toiselle puolelle kaulaa. Ensimmäinen pelkomme oli tietenkin jokin tarttuva tauti, esimerkiksi sieni tai kapi. Onneksi eristämme jokaisen kissan aina alkuun huolellisesti.

Ilmarin kaula akuutissa raapimavaiheessa. Kuva tilapäiskoti (c) Jenni H.

Kaulan iho tulehtui sen seurauksena, että Ilmari rapsutteli sitä hyvin voimakkaasti. Kauluria kissalle ei voinut laittaa, sillä se olisi hinkannut paljasta kohtaa myös eikä estänyt rapsuttelua kokonaan. Lääkäristä saatiin diagnoosiksi ruoka-aineallergia ja lääkkeet tulehtuneen ihon hoitoon. Näillä ja ruokavalion uudistamisella tulehdus saatiinkin hallintaan. Allergian lähdettä ei saatu jäljitettyä, mutta Ilmarin iho on pysynyt kunnossa episodin jälkeen tarkasti syöttämällä vain ruokia, joista oireita ei nyt ole tullut.

Daalia tuli taas puoliksi karvattomana loukutukselta kesäkuussa 2017. Jo loukutuspaikalla tämä vanhempi naaraskissa oli varsin surkean näköinen: karvat puuttuivat alavatsasta ja lonkista, sekä kissa röhisi ja oli flunssaisen oloinen. Koska oireita oli muillakin kissoilla, epäilimme aiheuttajaksi kapia ja kissat saivat Strongholdit jo tullessaan.

Daalia oikealla. He ihmettelevät loukkua, jossa siis riehui yksi heidän laumatovereistaan.

Daalian oireet eivät kuitenkaan lähteneet Strongholdilla. Muiden tulleiden kissojen rapsuttelu parani ja rapsuttelu väheni oleellisesti, mutta Daalialla tuntui, että se vain lisääntyi. Jonain yönä sitten päädyin googlailemaan kaikkea, mikä voisi kutinaa aiheuttaa. Ja ruoka-aineallergialtahan se alkoi pahasti näyttää.

Daalian loukutuspaikalla kissat olivat vapaasti päässeet hiirestämään, mutta niitä oli paljon – noin kolmisen kymmentä. Ruoka, mitä kissat saivat, oli pääasiassa hiilihydraattia: sekoitetusti leipää, makkaraa ja perunaa. Tästä kissat eivät välittäneet, sillä ruoasta oli varmasti tuossa laumassa jo pientä kilpailua. Kaikki meni, mikä annettiin.

Mikä aiheuttaa ruoka-aineallergian ja miten allergiaa hoidetaan?

Kissa voi allergisoitua voimakkaasti mille tahansa ruoka-aineelle. Herkistyminen tulee usein hitaasti kun kissa saa allergisoivaa ruoka-ainetta. Yleisimpiä allergioita kissoilla ovat eri lähteiden ja kokemukseni mukaan viljat, soija, kala ja kana. Kalaa voi ruoissa olla myös kalaöljynä, joka tuntuu myös aiheuttavan joillekin kissoille oirehdintaa.

Allergia kissalla taas voi johtaa esimerkiksi atopiaan, hiivatulehduksiin ja dermatiittiin eli ihon tulehtumiseen. Allerginen kissa reagoi allergiaan usein myös silmillä ja korvillaan: korviin saattaa pesiytyä hiiva ja ne erittävät tavallista enemmän, sekä silmät monesti erittävät kellertävää tai ruskeaa rähmää ja silmien luomet ärsyyntyvät. Akuutit paikalliset ihotulehdukset eli hot spotit ovat myös yleisiä allergisella kissalla, koska iho raavitaan rikki ja se pääsee tulehtumaan turkin suojatessa sitä. Ihotulehdusta on hoidettava paikallisesti esimerkiksi Vetramil-voiteella, joka ehkäisee bakteeritulehdusta. Hot spotit laajenevat tunneissa, joten kun sellaisen kissaltaan löytää, pitää kotihoito (puhdistaminen, karvojen ympäriltä lyhentäminen ja antiseptinen voide) aloittaa heti jos aikoo välttää kivuliaan tulehduksen.

Daalialla allergia oli niin paha, että se aiheutti kissalle kivuliaita hot spotteja.

Tietenkin ruoka-aineallergiaan oleellisesti liittyy myös ruokavalion uudistaminen. Hypoallergenisia ruokia on nykyään myynnissä eläinlääkäriasemilla (Royal Canin, Hill’s) ja ne sisältävät pilkottuja proteiineja tai sellaisia eläinproteiineja, jotka eivät yleensä kissanruoassa tule vastaan. Myös vilja on usein vaihdettu maissiin tai riisiin. Tulee kuitenkin muistaa, että kissa voi olla allerginen myös noille ainesosille. Varmempaa siis on vältellä oireita aiheuttavaa allergeenia. Tämäkin voi olla vaikeaa, jos allergiaa aiheuttava ainesosa ei ole tiedosa.

Suunnittele ja eliminoi

Akuutin allergian hoitoon todennäköisesti tarvitset eläinlääkärin apuja. Eliminaatiodieetin voit kuitenkin suunnitella kotonakin.

Ruoka-aineallergiat usein hoidetaan eliminaatiodieetillä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että ruokavalio vaihtuu kokonaan ja omistajan tulisi pitää huolta siitä, että ruoassa on mahdollisimman pieni valikoima allergisoivia ainesosia. Tarjottavat proteiinit tulisi valita kissan edeltävän ruokavalion ulkopuolelta: esimerkiksi jos kissa on pääasiassa syönyt kana- ja kala-ruokia, tuodaan sille ruokavalioon yksi kerrallaan ankkaa, riistaa, vasikkaa ja vaikkapa kengurua mutta normaalit ruoat, jotka sisältävät kanaa ja kalaa, jätetään täysin pois. Yhtä ruokavaliota pitäisi jatkaa vähintään 3 viikon jakso, jotta tiedetään lähtevätkö oireet.

Allergiakissalta kannattaa vilja jättää ruoista pois jo heti kättelyssä, koska se on yksi kissoja pahiten allergisoivia ainesosia. Osa kissoista ei toki reagoi viljaan mitenkään ja osalle se aiheuttaa vain lievää yliherkkyyttä (esimerkiksi löysää ulostetta), mutta valitettavasti jotkut kissat reagoivat siihen todella vahvasti.

Hyviä allergiselle kissalle sopivia ruokia löytää esimerkiksi Zooplussasta: Mac’s-monoproteiiniruoat ja Catz Finefood -ruoat ovat helppoja ja laadukkaita vaihtoehtoja myös allergiselle kissalle. Näillä voi testata, mikä kissan ruokavalioon sopii ja pitää oireet poissa, koska ruoassa proteiineja on laidasta laitaan ja ainesosia ruoissa on vähän.

Meillä Daalian oireet ovat jo poistumaan päin. Rouva on ollut nyt hyvin tiukalla ruokavaliolla, josta on karsittu kaikki ylimääräinen ja proteiinit yritetty valita niin, että ne eivät ole allergisoivammasta päästä. Kun ruokavalio on saatu nyt kuosiin, kutina on oleellisesti vähentynyt, ja myös turvonnut suolisto on normalisoitunut. Jo kahden viikon eliminaatiodieetti tässä tilanteessa auttoi, ja vatsan turvotus laski. Nyt vielä jännitämme, onko kissa vielä tiineenä vai oliko turvotus täysin allergiasta johtuvaa.

Viikko hotspot-hoitoa ja tiukkaa ruokavaliota takana, ja iho on alkanut tervehtymään ja pukkaamaan uutta turkkia!
7
Tags:

6 comments

 1. Ihana Daalia! <3

  Itsellekin tuli muutama vuosi sitten ristikkäisallergia siitepölyallergian seurauksena, joten en yhtään ylläty että sitä voi olla myös lemmikeillä.

  Tämä kirjoitus vastasi hyvin myös kysymykseeni viljasta, kun sitä monella kanavalla vieroksutaan enkä oikein ollut löytänyt. D'oh! Ihan maalaisjärjelläkin olisi ehkä voinut päätellä… 😀

  Kaikkea hyvää teille <3

  1. Daalia on ihan huipputyyppi <3 Onneksi on alkanut kutina poistumaan. Pidetään peukkuja, että pysyykin pois. Harva kissa ihan näin vahvasti on viljalle allerginen, kuten Daalia, eivätkä pienet määrät viljaa kissalle ole vaarallisia. Harmi kuitenkin, että suuressa osassa kissanruoista viljaa on ihan liikaa lihansyöjän tarpeisiin. 🙁

   Kiitos kommentista ja terkkuja takaisin!

 2. Kiitos hyvästä kirjoituksesta! Ja niistä muistakin, tämä on kyllä mahtava blogi <3

  Kylläpäs Ilmarin kaula olikin hurjan näköinen :O Meille tullessaan Ilmarin ihottuma oli jo täysin parantunut ja karvakin hyvässä kasvussa takaisin. Olemme nyt kesän ajan antaneet hyvälaatuista viljatonta ruokaa, eikä iho-ongelmia tai muita oireita ole silti ilmaantunut. Toivotaan että pysyvät poissa jatkossakin.

  1. Kiitos Outi kommentista ja lukemisesta 🙂 Kiva kuulla, että blogista on jotain hyötyä myös muillekin.

   Ihanalle Ilmarille rapsutuksia <3 Sillä on ihan sydämiä sulattava katse!

 3. Hei! meillä on samantyyppistä meijän kissan kanssa. Huomasin tänää että oli rapsuttanu niskasta kaljun kohdan ja se kohta oli myös ärtyny. Laitoin kaulurin yöksi ja kaulurin alle sukasta tehdyn ”pannan” jottei kauluri hinkkaa haavaa. ajattelin kokeilla tuota Vetramil voidetta, jos vaikka sillä saatais kuriin.

  1. Sukkapanta kuulostaa hyvältä, kunhan antaa ihon hengittää vähän. Yksi meidän tilapäiskoti kanssa käytti huivia vastaavassa tapauksessa! Toivottavasti teillä myös helpottaa, tsemppiä tilanteeseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.