Kissojen terveyshuoltoTilapäiskotitoiminta

Desi mikä desi, ehei!

Siinä missä kodin siivouksen voi tehdä vaikka etikalla, niin ei ole ihan sama asia minkä pesuaineen tai desinfiointiaineen valitsee, kun kissa sairastuu johonkin tarttuvaan tautiin. Välttämättömän pakosta asia tulee eteen varsinkin silloin, kun kissalle iskee jokin tavanomaisemmista pöpöistä kuten giardia tai mycoplasma. Riippuu paljon pöpöstä, mikä desinfiointitekniikka siihen toimii, ja tämä vaikuttaa myös desinfiointiaineen valintaan.

Minkä pesuaineen tai desinfiointaineen sitten valitsen? Kokosin alle yleiseimpiä pesu- ja desinfiointiaineita ja mihin ne tehoavat. Toivottavasti listasta on jotain hyötyä!


Etikka: Kissanpissa, hajunpoisto, pintojen säännöllinen puhdistus. Ei desinfioi.

Pesuaineet kuten Mäntysuopa, Tolu jne: Pintojen puhdistus. Eivät desinfioi.

Vetyperoksidi (väh. 6 %): Cryptosporidium parvum, isospora. Esimerkiksi puutarhaliikkeistä kaivon puhdistukseen. Lisätietoa. Suojaa iho ja älä oleskele tilassa levitystä eteenpäin, tuuleta jälkikäteen hyvin. Myrkytön, mutta ärsyttää ihoa ja hengitysteitä (voimakkaasti hapettava). Anna vetyperoksidin vaikuttaa pinnalla vähintään 20 minuuttia (HUOM! Saattaa valkaista!). Desinfiointiteho perustuu hapetusreaktioon.

Kloriitti: Sisäloiset esim. suolinkaiset ja heisimadot, alkueläimet esim. giardia, lievemmät bakteerit ja virukset. Pesee pinnan ja saattaa valkaista. Käy erinomaisesti esim. vessalaatikkojen puhdistamiseen käyttäjien välillä. Toimii hyvin kosteissa tiloissa. Desinfiointiteho perustuu klooriyhdisteisiin.

Sanytol: Sisäloiset esim. suolinkaiset ja heisimadot, alkueläimet esim. giardia*, lievemmät bakteerit ja virukset. Pesee pinnan. Käy erinomaisesti esim. vessalaatikkojen puhdistamiseen käyttäjien välillä. Toimii hyvin kuivissa tiloissa. Desinfiointiteho perustuu kvarternäärisiin ammoniumyhdisteisiin (kvattipitoinen). * artikkelin julkaisun jälkeen tuli tieto, että ei tehoa giardiaan liian alhaisen pH:n vuoksi. 

Heti Desipesu: Sisäloiset, alkueläimet, bakteerit. Desinfiointiteho perustuu klooriyhdisteisiin.

Virkon S: Prosentin liuos tehoaa bakteerit, virukset, homeet ja itiöt. Esim. mycoplasma, kaliki, herpes, kissaruttoon suos. 2 % liuos. Vain desinfiointiin (pinta tulee olla puhdas ennen desinfiointia). Käy erinomaisesti esimerkiksi tarvikkeiden puhdistamiseen käyttäjien välillä. Huom. vaikka perustuu hapetusreaktion tehoon, ei ole testattu cryptosporidium parvumiin. Ei lupaa tehoa alkueläimiin.

Diversey Oxivir Plus: 3 % käyttöliuos tehoaa bakteerit, virukset, sienet, hiivat. Pesee pinnan. Vetyperoksidipohjainen. Huom. vaikka perustuu vetyperoksidiin, ei ole testattu cryptosporidium parvumiin ja käyttöliuoksessa on alle 6 % vetyperoksidia.

Kiilto Easydes: Bakteerit, virukset, sienet, hiivat. Pesee pinnan. Alkoholipohjainen.


Desinfiointiaineita löytää mm. https://www.sillasiisti.fi/ ja http://www.siivous.fi/yellowservice/
Lisätietoa siivousaineiden tehoista

Valtaosaan kissojen alkueläimistä ja sairauksista tehoaa höyrypesuri. Se on myös usein tekstiilipinnoille paras valinta, koska ei valkaise. Höyrypesurin höyry on yli 100-asteista ja sillä voi pestä mm. kiipeilypuut, matot, sohvat ja nojatuolit helposti, eikä se valkaise.

Miten pinta desinfioidaan?

Pinnan tulee olla puhdas ennen desinfiointia, mikäli desinfiointiaine ei ole puhdistava. Pyyhi pinta kostealla ja pesuaineella, sen jälkeen levitä desinfiointiaine. Vaikutusaika kannattaa tarkastaa pullosta, sillä se vaihtelee aineen muaan. Monesti on hyvä kuitenkin antaa aineen vaikuttaa vähintään 10-20 minuuttia, varsinkin jos siivouksella häädetään jotain tiettyä pöpöä.

Älä käytä desinfiointiaineita turhaan. Perussiivouksen kissatiloissa voit tehdä hyvin esimerkiksi tavan pesuaineella tai vaikka etikalla. Desinfioi tilat eläinten välissä ja silloin, kun häädät jotain tautia, muuten riittää ylläpitosiivous ilman suurempia myrkkyjä.

1
Tags:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.