Neffin tarinaPissaongelmat

Pissanäytteen ottamisesta

Niinhän se meni, 14vrk Synolux-kuuri. Kuuri loppui tasan viikko sitten keskiviikkona, ja tosiaan alkoi 4 tbl vuorokaudessa -annostuksella, eli ei mistään kevyestä kuurista ollut kysekään. Kuurin loppumisesta seuraavana päivänä eli torstaina Neffi kävi pienellä pissalla laatikon eteen, vaikka oli ollut koko kuurin ajan melkein täysin sisäsiisti kahta poikkeusta lukuunottamatta.

Perjantaina käytiin pissaamassa sohvalle useita kertoja (kaveri parka, hän oli yötä meillä ja sohva oli se unipaikka… Neffi vietti sitten loppuyön saunaosastolla Mörri kaverinaan) ja sama homma on jatkunut siitä lähtien. Muovilakanat ja höyrypesuri on ollut ahkerassa käytössä ja olen niin onnellinen siitä, etten ole vielä niitä mattoja laittanut muuton jälkeen lattiaan…

Tänään taas yritetään saada pissanäytettä, eli Neffi eristettiin saunaosastolle kun aamulla tyhjäsin sen kaikista tekstiileistä ja mahdollisista pissapaikoista. Oma arvaus on, että Synolux oli tähän pöpöön väärä antibiootti, mutta varmuushan saadaan vasta kun näytteestä tutkitaan, onko kyseessä vielä pöpö vai onko Neffi kehittänyt oltuaan noin 1,5vkoa normaaliruoalla uudelleen kiteitä.

Tällä hetkellä syödään Feline Portan 21 -sarjan ruokia, mitkä pitivät viime kesänä Neffillä kiteet poissa, ja Bozitan ruokia, joissa lihaprosentti vastaa melkein Feline Portaa (93%) ja ovat viljattomia sekä sokerittomia. Lisäksi Bozitaan lisätään noin puoli desiä lämmintä vettä joka kippoon, eli Neffin on pakko juoda.

Pissanäytteen otto meillä menee näin:

1. Eristä kissa vessaan ja poista mahdolliset pissapaikat (kaikki lattialla/tasoilla olevat tekstiilit sekä lattiakaivon ja kiukaan päälle jotain kovaa).

2. Anna kissalle nappuloita (meillä yleensä liuotusnappulat tai ylläpitonappulat, koska muista Neffi niitä kiteitä kehittää) sekä raikasta vettä (nyt Neffi sai meidän kissojen juomalähteen, koska juo siitä ehdottomasti eniten).

3. Putsaa kaikki laatikot ennen näytteenottoa ja kaada uutta hiekkaa päälle. Älä sekoita hiekkoja! On todella tärkeää, että kissa kokee pissapaikan miellyttäväksi ja puhtaaksi, että näytteenotto onnistuu.

4. Desinfioi saunakauha ja näyteastia. Kuuma (yli 60 asteinen) vesi tai desinfiointiaine käy hyvin. Kontaminaatio usein pilaa näytteen, joten aina kannattaa desinfioida! Näyteastian kuivaan esimerkiksi puhtaalla talouspaperilla, mutta voi olla fiksumpaa antaa sen kuivahtaa itsestään.

5. Päästä kissa eristyksistä ensimmäisen kerran esim. 4 tunnin kuluttua. Nosta kissa laatikolle ja odota. Jos kissa menee pissausasentoon, odota niin kauan että pissaa alkaa tulla, ja laita kauha suoraan pyllyn alle. Kissa saattaa häiriintyä, jos aloitat näytteenoton liian aikaisin ja lähteä laatikolta pois, mutta kun se alkaa pissata, se ei lopeta vaikka siinä kauhaa pyllyn alle törkkisitkin 😉 Ota pissaa niin paljon kun tulee ja kun kissa lopettaa, nosta kauha pois ja anna kissan ”peittää jätöksensä”. Mikäli näytteenotto ei onnistu, eli kissaa ei voisi laatikko kiinnostaa vähempää, kissa uudelleen eristykseen ja kokeile uudelleen esimerkiksi tunnin kuluttua. Meillä maksimi panttausaika on ollut 9 tuntia: ilmeisesti kissa oli käynyt juuri laatikolla kun laitoimme sen vessaosastolle, eikä näytettä saatu sinä päivänä. Usein kuitenkin jo 4-5 tunnin odotus on ollut ihan toimiva, mikäli kissan saa eristyksiin heti aamulla.

6. Purkita näyte desinfioituun näyteastiaan. Jos et pääse eläinlääkärille heti, laita näyte jääkaappiin. Meidän klinikalla suositellaan, ettei näyte ole kuin maksimissaan neljä tuntia vanha, koska sen jälkeen se alkaa väkevöityä ja kehittää kiteitä, vaikkei niitä oikeasti pissassa olisikaan ollut. Jotkut klinikat pitävät ehdottomana, että näyte tuodaan heti sen ottamisesta. Bakteerikasvuston tutkimiseen riittää seuraava päiväkin, jos näyte pidetään jääkaapissa.

7. Vie näyte eläinlääkärille.

Toinen meillä tunnettu tekniikka on kissoille, jotka eivät suostu pissaamaan jos kyykin vieressä. Kissa on luonnostaan hyvin siisti eläin ja kun se on oppinut, että laatikkoon pissataan, se pissaa laatikkoon no matter what. Tätä voi hyödyntää näytteenotossa.

Tekniikka 2:

1. Eristä kissa hyvissä ajoin muista kissoista oman pissalaatikon kanssa esimerkiksi vessaan, niin että se oppii missä sen oma laatikko on.

2. Ota puhdas jätesäkki (tai kaksi) ja desinfioi päälle tuleva puoli. Muovita laatikko. Jotkut kissat ovat hyvin ahkeria peittämään, jolloin jätesäkki voi mennä rikki. Kannattaa siis kokeilla toisen muovin alle laittamista. Desifinfioi myös se.

3. Tarkkaile kissaa ja kun se on käynyt tekemässä pissat laatikkoon, kerää näyte puhtaaseen (uusi/desinfioitu) 10ml ruiskuun. Sormet ristissä, ettei muovipussissa ollut mitään! 😉

4. Laita näyte jääkaappiin/vie lääkärille.

Tässä tekniikassa on tosiaan iso vaara, että kissan tassuista tulee joitain bakteereja näytteeseen, muovipussiin on jäänyt jotakin, säkki ei kestä desinfiointia… Käytännössä hiekkalaatikon voi peittää millä tahansa, mihin pissa ei imeydy ja jonka voi desinfioida, esimerkiksi vaikkapa Ikean pussi (hitsi ne on monikäyttöisiä!).

Kissan pissanäytteen otto ei ole varsinaisesti vaikeaa, mutta siinä on tietenkin ihan omat niksinsä ja haasteensa. Se kuitenkin onnistuu hyvin kotikonsteinkin, kuten luitte. Eläinlääkärissä näyte otetaan usein rauhoitetusta kissasta puristamalla suoraan rakosta, mutta rauhoittaminen tässä tilanteessa ei ole välttämätöntä, mikäli kissa pysyy paikallaan! Punktiossa, eli steriilillä neulalla rakosta näytteen ottamalla taidetaan kuitenkin kissa rauhoittaa aina.

Löysin myös tällaisen: http://www.vetstore.fi/product/353/kit4cat-kissan-virtsanaytesetti-3-kpl
En ole itse testannut, mutta tuo voisi myös toimia hyvin, jos kissa suostuu pissaamaan tuohon hiekkaan.

Päivittelen virtsanäytteen tuloksia taas heti kun ne saan.. Toivottavasti päästään nyt helpolla ja saadaan oikea antibioottikuuri.

0
Tags:

2 comments

  1. Moi!
    Kiva kun kävit tuolla mun blogin puolella kommentoimassa! Oli kiva saada lukea täältä vähän vertaistukea, tällä hetkellä taas itku ei ole kaukana… :S Meillä diagnoosina idiopaattinen kystiitti, mutta ihan purematta en sitä olisi nielemässä… Meillä muuten alkoi pissavaivat aika lailla samaan aikaan! Tosin tässä oli vuosi kuivaa kautta välissä, ja nyt eletään taas "veitsen terällä". Täytyykin päivitellä tuonne omalle puolella kissan tilannetta, tervetuloa antamaan vinkkejä ja parempia hermoja! 😀

    Heidi

  2. Ymmärrän todella hyvin 😀 Nämä asiat ovat usein melko haastavia käsitellä ja itsekin vihaan kissanpissan hajua. Harmi että näitä vaan aina silti on!

    Pidetään peukkuja että teillä löytyisi kunnon diagnoosi. Idiopaattisen diagnoosi kun tupataan antamaan "helposti" asiaa sen enempää tutkimatta tai pohtimatta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.