Neffin tarina

Ruokintatuskailua

Toissapäivänä näytettä jo viedessä saatiin tietää, että olihan sinne jälleen, n. 1-1,5 viikon normaalilla ruokavaliolla lähtenyt niitä struviittikiteitä muodostumaan. Myös pH oli todella korkealla, ilmeisesti Neffillä nyt sitten vaan keho ei enää siedä muuta kuin pH:ta laskevaa ruokaa. Harmittaa todella paljon, koska liuotus-/ylläpitoruoat eivät meinaa tytölle upota alkuihastuksen jälkeen.

Eilen sain sitten klinikalla käännähtäessäni tietää, että ei onneksi bakteerikasvustoa ollut, eli uutta ab-kuuria ei tarvita. Onneksi!

Tässä kahden vuoden aikana on tullut kyllä niin tutuksi tämä ruokinnan tasapainottelu, että ihan itkettää.

Pentuajan Neffi ja Mörri söivät milloin mitäkin: Applawsia, Latzia, Pirkkaa, Royal Caninia, Hill’siä. Kuivaruoka ei ollut meillä ikinä oikein vaihtoehto, vaan mieluummin ruokittiin tytöt märkäruoalla. Ongelmat alkoivat, kun meillä siirryttiin BARF:ille erään hoitokissan vatsaongelmien vuoksi. Silloin ruokana oli siis käytännössä raaka kana, nauta-sika jauheliha, kalkkuna ja vähäisissä määrin kala sekä tietenkin asianmukaiset vitamiinit ja kalkkilisät. Ongelmat tuskin johtuvat suoranaisesti BARF-ruokavaliosta, vaan kuvittelisin että silloin ne vasta alkoivat näkymään.

Sen jälkeen Neffi joutui liuotusruoalle ja koko talouden ruokavalio sitten siirtyi teolliseen ruokaan. Neffi söi Royal Caninin ja Specificin liuotusruokia, nappuloita ja märkäruokaa ja kesän lopuilla siirryttiin takaisin normaaliruokavalioon – silloin taisi olla Applawsia, Almo Naturea, PrimaCatin annosvuokia, RC-nappulaa ja Applaws-nappulaa. Ongelmat uusivat juuri ennen joulua ja ”päästiin” uudelleen liuotusruokavaliolle, jonka jälkeen lähdettiin ylläpitoruoalle. Ylläpitoruoalla ollessaan Neffi laihtui noin kaksi kiloa vähän alle vuodessa. Se on punnituksella painanut 5,5 kg kesällä 2011 ja klinikalla 2012 toukokuussa noin kolme kiloa. Hurja painon pudotus pienelle kissalle. Muistan kun eläinlääkäri mainitsi, että kissa on alipainoinen.

Ylläpitoruoka ensimmäisen kahden viikon jälkeen ei meillä mennyt mitenkään. Sitä peitettiin apinan raivolla ennen ensimmäistäkään palasta ja muistan istuneeni useita tunteja kissan kanssa vessassa antaen ylläpitonappuloita sille kädestä ”nameina”, milloin ne Neffille saatiin huijatuksi menemään. Kissa söi ruokaa juuri ja juuri henkensä pitimiksi, mutta suurin osa siitä meni roskiin. pH pysyi kuitenkin alhaalla ja kissa muuten terveenä, kunnes sitten meidän talouteen tuli näyttelyistä se pieni oksupöpö ja kaikki kissat oksensivat pikkuisen – Neffillä tauti kesti kolmisen päivää ja kun pakkoruokinnasta ei ollut apua, lähdettiin klinikalle nesteytykseen. Kun saatiin Neffi kuntoon, päädyttiin eläinlääkärin kanssa normaaliruokavalioon uudelleen. Koko kesän Neffi söi Feline Portan 21- sarjan ruokia ja virtsa pysyi puhtaana struviittikiteistä, vaikkakin hankalaa tulehdusta vastaan tapeltiin sitten se kesä. Syksyllä 2012 erehdyin antamaan tytölle RC:n nappuloita ja taas oltiin struviittikidekierteessä. Ja sitä parannellaan edelleen.

Onneksi liuotusruoka tällä hetkellä vielä menee ja toivotaan että pissailuongelmat menevät nyt taas ohitse kohta. Eläinlääkäri suositteli, että Neffi pysyy nyt liuotusruoalla ainakin sen puolisen vuotta, mutta olen vähän skeptinen. Kissa on laihtunut syksyn ja talven aikana jälleen. Pitäisi varmaankin punnita se jälleen, että vähän tietäisi missä painossa ollaan. En haluaisi toistaa viime vuoden klinikkakäyntiä.

Meillä on ruoan kanssa pelaamiseen kokeiltu lämmittämistä, lihalientä, lämmintä vettä, eri merkkejä, eri koostumuksia, kädestä syöttämistä, lusikalta syöttämistä, laakealta lautaselta syöttämistä, pienestä kupista syöttämistä… Jos vielä jotain löytyy mitä ei olla kokeiltu, jätäthän vinkin siitä kommenttilaatikkoon! Aletaan olla neuvottomia. Pakkoruokinta 3-4 kertaa päivässä sen verran mitä kissa söisi kuulostaa kamalalta. Muut ruoat Neffille kelpaisivat, mutta ensimmäisen viikon tai kahden jälkeen jokainen liuotus-/ylläpitoruoka lakkaa kelpaamasta tyystin. Mitään muuta ruokaa niihin ei voi sekoittaa, koska silloin liuotus-/ylläpitoruoan mekanismit eivät toimi ja kiteitä pääsee taas syntymään.

Noh, onni on nähdä kissa ainakin kivuttomana. Toissailta oli yhtä helvettiä kuunnella, kun Neffi kiersi ympäri asuntoa ja maukui. Eilen illalla naukuminen oli jo rauhoittunut ja Neffi tuntui pirteämmältä. Erävoitto?

0
Tags:

One comment

  1. Tämä tulee todnäk myöhässä, kun eletään jo vuotta 2018. Kahlaan blogia läpi tuolta alkuhämärästä lähtien…
    Ehdotus: tee märkäruuasta kissapirtelö eli kattismoothie. Ruoka-annos mukiin, lirauta vettä sekaan ja surauta sauvasekoittimella smoothieksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.