Kissojen terveyshuoltoPissaongelmat

Teoriaa ja kokemuksia pissakissan ruokinnasta

Ruokintatuskailujen kautta on tullut opittua myös joitain niksejä pissakissan ruokinnassa. Avataampas sitten vähän teoriaa, joka on tässä kahden vuoden aikana tullut todella tutuksi.

1. Pissakissan kanssa kannattaa välttää sekaruokintaa, eli kuivaruokaa ja märkäruokaa yhtäaikaisesti. Tämän opin itse valitettavasti kantapään kautta. Sekaruokinnassa on se riski, että vaikka kuivaruoka olisi laadukasta ja se janottaisi kissaa, märkäruoasta saatu kosteus turruttaa janon tunteen. Tällöin lähtökohdat ovat paljon huonommat kiteiden torjunnassa, koska kissa ei juo tarpeeksi. Meillä tämä johti uuteen ongelmakierteeseen syksyllä 2012.

2. Jos kissalla on taipumus korkeaan pH-arvoon, valitse märkä-/kuivaruoaksi ruoka, johon on lisätty dl-metioniinia ja siinä on matala magnesiumpitoisuus. Raakaruoakinnalla voi käyttää hyväkseen esimerkiksi linnunlihassa luonnollisesti olevaa dl-metioniinia, eli pissakissan ruokavalion tulisi koostua pääasiassa kanasta tai kalkkunasta.

3. Valitessasi kuivaruokaa muista, että ruoan tulisi janottaa kissaa: kissa ei luonnostaan juo, koska on aavikkoeläin ja on saanut aina tarvitsemansa kosteuden saaliistaan. Tämä tuppaa unohtumaan myös kotikissoilta, vaikka saalista eivät saakaan.

4. Laadukas kuivaruoka, joka janottaa, saattaa olla paras vaihtoehto herkästi struviittikiteitä muodostavalle kissalle. Kun ruoka janottaa, kissa juo eikä virtsa pääse väkevöitymään kiteiden muodostamiseksi. Lisäksi paljon juominen edesauttaa nestekiertoa, jolloin rakko huuhtoutuu paremmin ja vältytte toivottavasti myös tulehduksilta.

5. Märkäruokaa syöttäessä kannattaa välttää vilja- ja sokeripitoisia märkäruokia, koska ne ainesosat väkevöittävät pissaa. Ylipäätänsä kaikki kasvit väkevöittävät. Kun pissa väkevöityy eikä nestekiertoa ole tarpeeksi, usein päädytään tällaiseen kierteeseen mikä meilläkin on.

6. Mikäli ei ylläolevista ole tullut jo ilmi, se juominen on pissakissalle hurjan tärkeää, oli kyseessä kiteet tai tulehdus. Meille annettiin neuvoksi ”kylvää” vesikippoja ympäri huushollia; eri kokoisia, muotoisia, eri paikkoihin: korkealle ja matalalle. Lisäksi keitetty lihaliemi (ei suolattu) on loistava tapa saada kissa juomaan enemmän: pakasta lihalientä esimerkiksi jääpalapussissa ja sulata vesikippoon yksi ”kuutio”. Kissat myös rakastavat juoda vettä, joka virtaa, eli esimerkiksi kissan juomalähde voisi olla hyvä hankinta. Vettä ei kannata vaihtaa myöskään liian usein, koska hanaveteen on aina lisätty klooria ja se haisee kissan nenään. Tätäkin voit ehkäistä pullottamalla hanavettä jääkaappiin – kloori haihtuu vedestä nopeasti.

7. Kissalle voi antaa nameiksi esimerkiksi liuotusnappuloita, jos ne menevät. Kaikki namit edesauttavat -valitettavasti – myös kiteiden muodostusta, mikäli kissalla on niihin taipumus. Kannattaa suosia todella ”puhtaita” nameja, eli esimerkiksi kuivattua ankkaa tai kanaa, jos liuotus- tai ylläpitonappulat eivät käy. Usein nämä ovatkin nimenomaan niitä herkkuja.

Liuotus- ja ylläpitoruoka maksavat . Onneksi niitä saa myös vähän edullisemmin, kun tietää mistä tilata:
Hill’s: http://nutrecare.co.uk/cat-food-hills-prescription-diet-for-cats-c-141_199_144
Royal Canin: http://nutrecare.co.uk/cat-food-royal-canin-veterinary-diet-c-141_199_146

Nutrecarelta postikulut Suomeen olivat edellisen kerran, kun tilailin, 18 puntaa. Ruokasatsit tulivat silti halvemmaksi kun Suomesta klinikoilta ostettaessa, enkä tilannut edes hurjan paljoa!

Suomessa noita ruokia saa myydä vain apteekit ja klinikat, joissa 24 purkin hinta huitelee usein 60-70 euron paremmalla puolella. Lisäksi yhden verkkokaupan, joka on eläinlääkärin pitämä, tiedän: http://www.vetstore.fi/

0
Tags:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.