Kissojen terveyshuolto

Kissan lääkekaappi

Päädyin kirjoittamaan tämän postauksen vähän itsellenikin hankintalistaksi. Se hyvä puoli tilapäiskotina toimimisessa on ollut, että olen ”päässyt” näkemään kaikenlaista ja joutunut vähän itsekin vaivaamaan älynystyröitäni, miten tilanteesta selvitään.

Tässä esiteltynä meidän lääkekaappia, eli ensin tärkeimmät (mitä meiltä löytyy aina kaapista) ja jälkeen sellaista, millä kaappia voi täydentää jos siltä tuntuu. Olen jättänyt tästä pois Neffille annettavat lääkkeet (tulehduskipulääke) sekä ravintolisät Calmexin ja Cystaidin, koska ne liittyvät ennemmin sairauden hoitoon kuin normaalin kissan hätävarastoon.

Jos haluaa hifistellä, voihan näille hankkia laukunkin.. Meillä ovat kaapissa yhdessä paikassa, sidetarpeet ainoastaan laukussa suojassa.

Tärkeimmät

1. (Nopea) Kuumemittari
Ja se puuttuu monilta, mukaan lukien meiltä! Eläimelle lämmön mittaamiseen tarkoitettu kuumemittari on myös meillä hankintalistalla numero yksi. Kun etsit eläimelle kuumemittaria, sen on oltava nopea mittaamaan – jotkut kuumemittarit yltävät jopa noin kolmen sekunnin mittausaikaan. Mittausajan tulisi olla kuitenkin noin kymmenen sekuntia tai alle, koska kissalla lämpö mitataan peräaukosta ja on usein kissalle erittäin epämiellyttävä kokemus.

Kuumeesta/lämmöstä voidaan päätellä monta asiaa, ja eläinlääkäri voi vetää senkin perusteella johtopäätöksen mm. päivystystilanteessa, tuodako eläin klinikalle vai ei. Kuvassa ihmisten kuumemittari.

2. Useita ruiskuja, 3-10 ml
Lääkeruiskuja voi pyytää apteekista, usein ne maksavat vain noin kymmeniä senttejä. Ruiskut osoittautuvat hyödyllisiksi muun muassa pakkoruokintatilanteissa tai vaikkapa lääkkeenannossa (jos lääkkeen nestemäiseen muotoon). Myös suolitukosepäilyssä annetaan usein parafiiniöljyä, ja se on helpompaa ruutata suoraan suuhun ruiskulla kuin muuten. Ruiskuja kannattaa olla useita ja eri kokoisia. Pienemmät annokset on ehdottomasti helpompi antaa kissalle pienemmällä (3-5ml) ruiskulla, joten varaa näitä useampi.

3. Haavansitomistarpeita ja kirvelemätön desinfiointiaine
Kissalle on haastavaa laittaa laastaria haavaan, joka on mahdollisesti isokin, joten varaathan ”kissan lääkekaappiisi” myös sidetaitoslappusen, puristus/ensiapusiteen sekä sideharsoa. Silkkiteippi on hyvä olla varalta kiinnitykseen. Kiristysnaru auttaa, jos verentuloa yritetään ehkäistä. Myös sisäkissa saattaa saada isomman haavan aikaiseksi, onneksi harvemmin, mutta tarpeet on hyvä olla kotona, jos tulee äkkilähtö lääkäriin!

Meillä käytetään desinfiointiin Betadinea, joka ei kirvele. Se tosin haisee kissasta ikävältä sekä näyttää hurjalta (värjää punaiseksi), mutta toimii kuitenkin tarkoituksessaan.

4. Nutriplus Cat
Geeliä, josta kissa saa tarvitsemansa vitamiinit ja hivenaineet. Useimmat nuolevat suoraan tuubista, mutta helppo laittaa myös esimerkiksi kissan kielelle tarvittava annos tai hieroa ikeniin. Nutriplussaa voi antaa esimerkiksi suolitukostapauksessa tukihoitona tai muuten, kun kissa on huonossa kunnossa eikä suostu syömään ruokaa. Voi käyttää myös kissanpennulle. Saa apteekeista ja eläinlääkäriasemilta. Tätä kannattaisi löytyä jokaisesta kissataloudesta!

5. Levolac/vastaava ja parafiiniöljy
Suolitukos- ja ummetusepäilyihin. Parafiiniöljyä annetaan vain tapauksessa, jossa on epäilynä varsinainen tukos, koska parafiini ehkäisee vitamiinien ja hivenaineiden imeytymistä kissalla. Parafiiniä annetaan annostuksella 1ml/painokilo kerran päivässä. Levolacilla annostus on 0,5ml / painokilo, ja annetaan myös kerran päivässä. Huomaa, että suolitukosepäilyssä kannattaa lähteä herkästi lääkäriin, koska usein kissa joudutaan leikkaamaan mikäli suoleen on eksynyt vierasesine. Kissan mennessä huonoon kuntoon leikkauksesta tulee iso rasite keholle.

6. Diarsanyl/Promax (kissalle Small Breed)
Ravintolisätahna akuuttiin ripuliin. Auttaa pitämään suoliston tasapainon sekä suojaa ja rauhoittaa suolen limakalvoa.

Muuta täydentävää, joita voisi hankkia kaappiin:

7. Tehobakt ja Nutrisal-jauheet (ei kuvassa)
Tehobakt on maitohappobakteeria, jota kissalle voi antaa, mikäli vatsa menee sekaisin. Nutrisal on veteen sekoitettava elektrolyyttijauhe, jolla voi kissaa nesteyttää mm. pahan ripulin iskiessä.

8. Matolääke (kuvassa Axilur)
Matolääkettä voi hankkia täsmäiskuina, mutta meiltä löytyy Axiluria aina kaapista, vaikka kissat ovatkin sisäkissoja. Usein matoja ei saa täysin häädettyä kissalta pois, jos se on niille altistunut jossakin vaiheessa elämäänsä, mutta säännöllisillä madotuksilla (sisäkissoilla minimissään vuoden välein) kantaa saadaan harvennettua niin, ettei se ole kissalle haitaksi. Jos haluaa, kissan ulosteesta voidaan ensin testata loiset laboratoriossa niin, ettei ”puhtaalle” kissalle tarvitse turhaa matokuuria kuitenkaan antaa. Kysy tästä eläinlääkäriltäsi.

9. Punkkipihdit, täikampa, pinsetit/atulat
Näitä kannattaa olla varsinkin jos kissa ulkoilee vapaasti. Kutsumattomat vieraat sisällä (kuten täit, väiveet, punkit) ovat todella ikäviä! Atuloita voi käyttää apuna monenlaisessa tilanteessa.

10. Multicat-vitamiinit
Ihan hyvä olla olemassa. Vitamiinilisää voi antaa silloin, kun kissa ei saa tarvitsemiaan vitamiineja ruoasta, esim. jos se ei syö täysruokaa. Hyvä myös sairauksien tukihoitona.

11. Hyvät, tukevat kynsisakset
Helpottavat kynsienleikkuuta myös ongelmatapauksien kanssa.

7
Tags:

One comment

  1. Hyvä ja havainnollinen lista! Omassa kaapissa on joitain puutoksia tähän nähden. Meillä lisävarusteena on kyypakkaus, koska Unna tykkää syödä ampiaisia parvekkeella…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.