Ajattelin tänäänEläinsuojelu

Kyllä, kissojakin pentutehtaillaan

Siellä, missä on rahaa, siellä ovat ihmiset, jotka sitä tavoittelevat — keinoista piittaamatta. Pentutehtailu on eläinbisnestä, jossa voitto maksimoidaan eläimen kustannuksella. Koiramaailmassa pentutehtailu on ollut jo pitkään tapetilla. Ongelma, josta ei oikeastaan mediassa keskustella, on muiden eläinlajien pentutehtailu: lähes kaikkia eläimiä, joita voi myydä hyvään hintaan, pentutehtaillaan. Myös kissoja ja kaneja.

» Lue mitä voit tehdä, jos olet ottanut kissan pentutehtaasta tai epäilet sitä.

» 3 vinkkiä, miten vältät pentutehtailijan

Suomalainen kissaongelma on tehty näkyväksi viime vuosien aikana isoilla #kissakriisi -kampanjoilla. Suurin ongelma on toki siellä, missä leikkaamattomat, hallitsemattomasti lisääntyvät kissat ovat; varovaisten arvioiden mukaan jopa 20 000 kissaa heitteillejätetään vuosittain. Luku on todennäköisesti vain varovainen arvio, ja sinne voisi kevyesti heittää nollan perään, mutta nämä ovat vain ne kissat, jotka voidaan arvioida tämänhetkisten lukujen valossa.

Kissanpentujen tehtailusta ei kuitenkaan puhuta.

Miksi haluaisin paperit, jos kissa tulee vain lemmikiksi?

Eläinten jalostus on ongelmallinen aihe. On lyttynenää, lonkkaongelmia, perinnöllisiä sydän- ja munuaissairauksia ja ongelmaturkkia — siis kasvatuksessa kyteneitä ongelmia, joita on nyt alettu tuomaan julkisuuteen. Negatiivista mielikuvaa ruokkii myös kalliit hinnat: rotukissa maksaa monesti noin tuhannen euron paikkeilla. Tällä hetkellä vallitsevassa kulutuskulttuurissa se on paljon rahaa, ja eläin pitäisi saada mahdollisimman pian ostopäätöksestä.

Trendi näkyy myös eläinsuojeluyhdistyksissä. Meille saatetaan soittaa adoptiopuhelimeen, ja kun soitamme takaisin — usein samana tai seuraavana päivänä — kissa on jo hankittu. Kun impulssi iskee, eläin on pakko saada. Ja se otetaan sieltä, missä se on halvin ja nopein ottaa.

Internetin eri osto- ja myyntipalstat ovat vasta heränneet tähän ongelmaan. Ne toimivat helppona ilmoitusalustana, jossa pentutehtailija voi tarjota sen edullisen ja nopean vaihtoehdon hankkia kissanpentu, joka miellyttää ostajan silmää. Kun hinta on usein puolet tai kolmasosan siitä, mitä Kissaliiton kasvattaja pennusta pyytää, ostaja haksahtaa monesti ostamaan ”vahinkopennun” tai ”eläinlääkärin tarkastaman pennun”, jolle tosiasiassa on annettu vain matolääke — jos sitäkään.

Onhan se nyt tyhmää maksaa liikaa — vai mistä se hinta koostuu?

Pentutehtailussa voitto tehdään eläimen selkänahasta. Yksi kissa voi tehdä kolmesta neljään pentuetta vuodessa, joten kissa on tuottoisa kone pentutehtailijalle. Tämän lisäksi kissa on myös hyvin vaivaton esimerkiksi isompaan koiraan verrattuna: ruokaa kuluu vähemmän sekä se hankkiutuu itse tiineeksi, kun sen päästää valvomatta ulos.

Jos kissalla vielä sattuu olemaan pitkä turkki ja korvatupsut, joita se periyttää jälkeläisilleen, on tuotto varma. Pitkäkarvaisista kissanpennuista voi helposti pyytää nettimarkkinoilla 250-300 euroa, vaikka terveyteen ei olisi sen enempää panostettu. Se on melkein puhdasta voittoa. Tämän lisäksi niille tuntuu olevan lähes loputon kysyntä. Karvattomat, isokorvaiset ja itämaisia piirteitä omaavat kissat on yhtä helppo saada myytyä ja niistä voi pyytää jopa 600 euroa.

Paperillisen rotukissan hintaa voidaan perustellaan sillä, että siihen on jyvitetty vanhempien terveystestit, terveydestä huolehtiminen, laadukas ruoka ja myös pentueen hoito. Hinta ei siis koostu vain pennun saamasta hoidosta ja rekisteripapereista, vaan myös vanhempien terveyden hoidosta — asia, mikä pentutehtailussa ei tietenkään päde. Kun lasketaan kaikki eläinten aiheuttamat kulut, vastuullinen rotukissan kasvattaja harvoin pääsee plussalle. 

Eläinten kasvattamisessa täytyy olla aina myös eettinen näkökulma esillä. On ihmisen vastuu huoltajana ja kasvattajana toimia eläimen edun mukaan.

Ja ne paperit: ne eivät maksa kuin noin 30 euroa. ”Paperiton rotukissa” joka on paperiton siksi, että ”paperit ovat niin kalliit”, on paperiton todellisuudessa ihan muista syistä: esimerkiksi sen vanhemmat eivät ole rekisteröityjä, sen vanhemmat vain muistuttavat rotukissaa, terveystesteistä ei ole huolehdittu asianmukaisesti tai kyseessä on esim. sisarusten tekemät pennut. Ne rekisteripaperit takaavat siis paljon muutakin, kuin vain sen statuksen tietyn rodun edustajana!

Mistä löydän vastuullisen kasvattajan?

Jätä nettimarkkinoiden epäselvät ilmoitukset, joissa luvataan halpaan hintaan rotukissa ilman rekisteritodistusta, pois harkintalistalta. Harvoin kyseessä on myöskään vahinkopennut, jos näin ilmoituksessa sanotaan. Kun ihmiset eivät enää hanki eläimiä pentutehtaasta, pentutehtaatkin katoavat: älä haksada halpaan hintaan.

Tutustu kasvattajaan itse ja henkilökohtaisesti, mieluusti suositusten kautta. Käy katsomassa pentuja ainakin kerran ennen kuin teet ostopäätöksen. Vastuullinen kasvattaja toimii eettisesti eläinten kannalta, ja tämä näkyy kaikessa hänen toiminnassaan. Hän osaa ohjeistaa eläimen hoidossa ja ruokinnassa, eikä hänellä ole kiire päästä eläimistä eroon.

Eläinten kasvatustoiminta on yhdistysten toimintakenttää, eikä mikään yhdistys voi taata heidän jokaisen jäsenensä olevan vastuullinen kasvattaja. Siksi ostajallakin on vastuu ottaa selvää asioista ennen ostopäätöstä. Kasvattajia Suomessakin toimii niin Kissaliitolle kuin TICA:lle ja rekisteritodistusten myöntämisessä on joitain eroja.

Apua! Otin pennun ja pelkään, että otin sen huonolta kasvattajalta tai pentutehtaasta. Mitä teen?

Eläin on Suomen lain näkökulmasta tuote ja kasvattajalta ostaminen on monesti yksityisten ihmisten välinen kauppa. Se kuulostaa raadolliselta, mutta tämä tarkoittaa käytännössä, että eläimellä on perävalotakuu.

  • Jos haet pennun, eristä se muista eläimistä kunnes olet varma sen terveydentilasta. Tämä on hyvä käytäntö myös kissoja tutustuttaessa, joten se palvelee kahta tarkoitusta.
  • Jos pentu ripuloi, eikä maitohappobakteeri auta (kts. ripulinhoito-ohjeet), kerää pennulta ulostenäyte ja tutkituta se laboratoriossa alkueläinten varalta. Monesti ripuli liittyy muuttotilanteeseen tai muuttuneeseen ruokaan, mutta varsinkin pitkittyneissä tapauksissa omistajan velvollisuus on huolehtia pennun yleisvoinnin pitämisestä vakaana ja tarvittaessa nesteytyksestä eläinlääkärissä. Ulostenäytteellä saadaan myös selvyys siihen, pitääkö jotain muuta hoitaa.
  • Jos pentu on flunssainen, vie se lääkäriin. Yleisimmät kissaflunssat ovat virusperäisiä ja niitä löytyy niin rotu- kuin maatiaiskissoilta, ja stressitilanne altistaa niiden puhkeamiselle. Niitä vastaan taistellaan rokotteella. Tämän lisäksi kissoilla on bakteeriperäisiä flunssia kuten klamydiaa ja mycoplasmaa. Flunssat voi testata ennen antibioottikuuria lääkärissä. Testi otetaan eritteestä ja se maksaa lääkärissä noin 120 € riippuen laboratoriosta. Jos kyseessä on bakteeri, flunssan voi hoitaa antibiootilla.
  • Vastuullinen kasvattaja on iloinen siitä, että saa tiedon heti, jos kissalan asukeilta tavataan oireetonta mycoplasmaa, klamydiaa tai jotain alkueläimiä, koska silloin ongelmaan voidaan puuttua! Ole siis heti yhteydessä kasvattajaan. Jos kasvattaja välttelee vastuutaan tai ei hoidata omia kissojaan, olet todennäköisesti ottanut eläimen huonolta kasvattajalta tai pentutehtaasta. Eläimen hoidattaminen on kuitenkin sinun vastuullasi.
  • Pidä kaikki viestintä kasvattajan kanssa aina kirjallisena. Tarpeen vaatiessa (jos kasvattaja ei esimerkiksi hoidata omia kissojaan tai epäilet, etteivät eläimet saa riittävää hoitoa muuten) tee eläinsuojeluilmoitus. Jos kasvattaja kasvattaa yhdistyksen alla, ole yhteydessä myös kyseiseen yhdistykseen, esim. Kissaliitto tai TICA.
  • Eläimen hoito ja eläinlääkärikustannukset hankinnan jälkeen on aina ostajan kontolla. Kukaan ei voi myöskään antaa eläimelle terveystakuuta, sillä esim. viruksia ja bakteereja ei voi testata oireettomana eikä eläin ole tuote, joka säilyy muuttumattomana läpi elämänsä. Kasvattajan reagointi tilanteeseen kuitenkin kertoo paljon siitä, onko kasvattaja vastuullinen vai tekeekö kasvatusta vain rahan vuoksi.
  • Et todennäköisesti saa rahojasi takaisin. Voit vaatia kaupan purkua, ja joissain tapauksissa saatat saadakin hinnan takaisin, kun palautat eläimen. Eläimestä koituneet kustannukset ovat kuitenkin sinun vastuullasi, otit sen mistä tahansa. Lain mukaan kasvattaja ei ole velvollinen niitä korvaamaan.

Näin vältät pentutehtailijan:

  1. Älä ota mitä tahansa pentua vain, koska se on halvempi kuin paperillinen rotukissa.
  2. Tutustu kasvattajaan itse. Pyydä suosituksia myös muilta, jotka ovat hankkineet tietyn rodun edustajan.
  3. Älä osta eläintä kiireessä. Harkitse tarkkaan, ja tutustu rotuun esim. rotuyhdistyksen tai Facebook-ryhmien (monilla kissaroduilla on omat ryhmänsä) kautta.

Lue myös: » 5 asiaa harkittavaksi ennen kissan hankintaa

12
Tags:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.